Hlavní obsah

STEM: Zaorálek by porazil Římana

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vítězem sněmovních voleb v Moravskoslezském kraji by byla sociální demokracie, jejíž kandidátku vede šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Článek

ČSSD ve zveřejněném bleskovém výzkumu agentury STEM pro pořad ČT Otázky Václava Moravce speciál získala 23,6 procenta hlasů.

Na druhém místě skončili občanští demokraté, jejichž jedničkou je poslanec a stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. ODS by dalo hlas 21,5 procenta respondentů. Dosud vítězili soc. dem. nad ODS pouze v Olomouckém kraji.

V Moravskoslezském regionu skončili na třetím místě komunisté s 19,4 procenta. V čele jejich kandidátky je poslanec Miroslav Opálka. Následuje Strana zelených s osmi procenty, jejímž lídrem je pedagogická pracovnice Věra Jakubková, a lidovci s 6,5 procenta. Na prvním místě kandidátky lidovců je náměstek hejtmana Jiří Carbol.

Z dalších stran získalo nejvíce hlasů SNK ED s lídrem Josefem Zielencem (1,3 %) a hnutí Nezávislí (1,2 %), v jejichž čele je František Zwyrtek. Půl procentního bodu obdržela ostatní nezávislá uskupení. Nezávislí demokraté (předseda V. Železný) dosáhli 0,4 procenta. V průzkumu se ještě objevily Balbínova poetická strana (0,2 %) a ODA (0,2 %).

Nerozhodní tvoří 2,3 procenta a 14,6 procenta by nevolilo žádnou stranu. K volbám se chystá přijít 62 procent dotázaných, volební účast odmítlo 18 procent a pětina (20 %) váhá.

Podle obyvatel Moravskoslezského kraje je nejhůře řešeným problémem nabídka volných pracovních míst (67 %), následuje hustota a stav silnic, dálnic a obchvatů (48 %).

Diskusní pořad ČT 2 vysílá ve čtvrtek od 21. hodiny v přímém přenosu z Domu kultury v Ostravě.

Volby a Moravskoslezský kraj
výsledek voleb v kraji v roce 2002volební preference v dubnu 2006
ČSSD36,1323,6
ODS19,3821,5
KSČM21,0619,4
Zelení1,998,0
KDU-ČSL11,82 v koalici s US-DEU6,5

Reklama

Výběr článků

Načítám