Hlavní obsah

STEM: Lidé si nejvíc přejí současnou vládu bez Grosse

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by o řešení vládní krize rozhodovali občané, přiklonili by se k pokračování současné koalice s jiným soc. dem. premiérem, než je Stanislav Gross. Žádná z možností připadajících v úvahu však nemá podporu většiny lidí. Vyplývá to z bleskového exkluzívního výzkumu agentury STEM pro Právo, který proběhl v pondělí a v úterý mezi 660 respondenty nad 18 let.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.6.2018 Dům umění: Výstava Kdo je vítězem? Zleva: Jůza, Ferencová, Novák, Burgrová, Folwarczny, Boček, Kašpárková, Šrubařová.

Článek

Dotázaní se v něm vyjádřili k možným scénářům budoucnosti vlády. Pokračování kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU bez Grosse získalo 42 procent kladných odpovědí, což bylo ze všech variant nejvíce. Toto řešení od počátku požadují lidovci, pro soc. dem. je však zjevně nepředstavitelné, že by premiéra a úřadujícího šéfa své strany hodili přes palubu.

Názory na možné řešení ( v %)
Vláda by měla pokračovat bez premiéra Grosse42
Strany by se měly dohodnout na předčasných volbách40
Vládnout by měla duhová koalice35
Vláda koalice by měla pokračovat s premiérem Grossem30
ČSSD by měla vládnout s tichou podporou ODS29
ČSSD by měla vládnout s tichou podporou KSČM28
Zdroj: STEM, PRÁVO - ti

Názory občanů jsou však značně rozpolcené. Na druhém místě skončila dohoda parlamentních stran o předčasných volbách. Uvítalo by je 40 procent dotázaných. Mimořádné volby prosazuje ODS a vyslovil se pro ně i prezident Václav Klaus. K jejich vypsání je však třeba ústavního zákona, jehož přijetí by mohli snadno zablokovat soc. dem. a komunisté.

Průzkum podle předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ovlivnila mediální kampaň proti Grossovi. "I v té situaci to není průzkum veřejného mínění, ale politická strana, kterou Gross reprezentuje, aby o věci rozhodla," reagoval pro Právo Zaorálek.

Podle prvního místopředsedy ODS Petra Nečase je rozdíl mezi příznivci pokračování vlády bez Grosse a předčasných voleb v rámci statistické chyby. "V každém případě ta interpretace je taková, že drtivá většina respondentů si nepřeje Stanislava Grosse jako předsedu vlády," řekl Právu.

Na třetím místě duhová koalice

Klaus minulý týden odmítl, že by svým názorem chtěl podpořit ODS. Vyzval strany k jasné dohodě v řádu dnů a pohrozil, že by nepřijal demisi lidoveckých ministrů, čímž by neumožnil vznik menšinové vlády. Veřejnost je rozdělena v názoru, zda by se prezident měl do řešení vládní krize zapojit více než dosud. Pro bylo 45 procent, proti 55 procent.

Na třetím místě skončila v průzkumu varianta, o níž se zatím mezi politiky příliš nemluvilo, a to duhová koalice ČSSD, lidovců, unionistů a ODS až do řádných voleb v polovině roku 2006. Podpořilo ji 35 procent respondentů.

Méně než třetina by nic neměnila

Pokračování současného stavu, kdy vedle sebe ve vládě sedí Gross i lidovci, by přivítala zhruba třetina dotázaných (30 %). Ještě o něco méně přijatelnou možností by však podle lidí byla menšinová vláda soc. dem..

Odchod lidoveckých a unionistických ministrů, kdy by vládla ČSSD tolerovaná občanskými demokraty, si přeje 29 procent občanů. Jakési pokračování opoziční smlouvy minulý týden odmítla ODS poté, co z řad soc. dem. zazněla neformální nabídka na společné přijetí většinového volebního systému.

Na posledním místě v očích lidí skončila menšinová vláda soc. dem., která by v parlamentu spoléhala na podporu komunistů. Vyslovilo se pro ni 28 procent respondentů. Zaorálek připustil, že možnost vlády opřené o KSČM je varianta, kterou nyní preferuje silná část ČSSD.

ODS ohlásila vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, v němž by se podle ní ukázala závislost kabinetu na KSČM. V takovém případě by z vlády odešli i tři zástupci Unie svobody. Aby vláda hlasování ustála, stačilo by, kdyby se jej komunističtí poslanci nezúčastnili. K vyslovení nedůvěry je totiž třeba nejméně 101 hlasů. ODS má 57 hlasů.

Reklama

Související články

Klaus očekává řešení krize v řádu dní

Prezident Václav Klaus nyní čeká, jaké návrhy na řešení současné vládní krize mu její aktéři nabídnou. Klaus by si přál, aby se východisko ze stávající napjaté...

V Praze dva protesty proti Grossovi

Na pondělní demonstraci proti setrvání Stanislava Grosse ve funkci premiéra na Staroměstském náměstí se krátce po poledni, kdy měl protest začít, nesešlo...

Výběr článků

Načítám