Hlavní obsah

Štěch: Zákony se budeme snažit schválit, drobné chyby promineme

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Milan Štěch v rozhovoru pro Právo řekl, že je potřeba, aby většina zákonů schválených Sněmovnou začala platit a Senát se je proto bude snažit projednat. Pokud v nich najde vážné chyby. Chce se na dalším postupu dohodnout s vládou, ty drobné prý promine.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

Pane předsedo Senátu, ODS vás vyzvala, abyste co nejrychleji projednali některé normy, bojí se totiž, že po rozpuštění Sněmovny spadnou pod stůl.

Tyto výzvy jsou, promiňte mi to slovo, pokrytecké. Jak mohou chtít po Senátu, aby do 3. září schválil návrhy zákonů, které byly v těchto minutách schváleny Sněmovnou, když my tu v tuto chvíli nemáme ani zákony, které Sněmovna schválila ve čtvrtek minulého týdne?

Ze šestnácti schválených zákonů nám zatím poslali dvanáct. A čtyři, obsahově nejsložitější, tady pořád nemáme. Kdy nám chce tedy Sněmovna doručit ty dva tisky, které projednaly teď, v pátek? Oni je schvalovali několik měsíců a my je máme projednat za tři dny? To je nemožné.

Návrh ODS neprošel, Sněmovna se rozpustí. Co se tedy s těmi zákony stane?

Podle Ústavy existuje několik variant. Uznáváme, že je potřeba, aby převážná většina zákonů byla platná a účinná od začátku příštího roku. Naší snahou bude, abychom ty zákony, kde to bude možné, schválili v té podobě, v jaké jsou.

Prominuli bychom i drobné chyby. Pokud by se vyskytly vážné chyby, poté bychom se museli domluvit s vládou, že bychom zákon zamítli, ale okamžitě bychom chtěli, aby vláda předložila zákonné opatření, které by vynechalo nějakou problematickou záležitost, abychom nebrzdili uvedení například občanského zákoníku do života. I my to vidíme jako naši nepsanou povinnost.

Nejsme přece sebevrazi, kteří by si chtěli dělat zbytečné problémy. Mimochodem, přece i když Sněmovna končí v řádném termínu, tak také schvaluje nějaké zákony, které pak v Senátu dobíhají. Tento povyk je tu pro to, aby se ODS vzhledem k aktuálním preferencím pokusila oddálit rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb.

Jinými slovy, v žádné nestandardní situaci nejsme.

V žádné supernestandardní určitě ne. A že ty zákony jsou naléhavé – to je třeba ptát se bývalé vládní koalice, především ODS, proč je neprojednali dříve. Některé zákony byly ve Sněmovně řadu měsíců a my je nemůžeme projednat během jednoho týdne, to nám jednací řád v podstatě neumožňuje.

Budeme je ale projednávat rychleji, než obvykle, uděláme maximum, abychom nezavdali příčiny pro dohady, že něco zdržujeme. Reálně je projednáme do poloviny září.

Co zákon o fotovoltaice? Někteří z tábora bývalé koalice mají obavy, že ho vrátíte.

Nemohu ho odborně hodnotit, ale pokud prošel konsenzem ve Sněmovně, tak my ho nebudeme chtít za každou cenu předělávat. Také nechceme, aby od příštího roku došlo ke zvýšení cen energií, ještě k tomu v období voleb. To bychom byli političtí sebevrazi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám