Hlavní obsah

Maláčová ukázala tři varianty důchodové reformy

Novinky, ČTK, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pátek představila tři varianty důchodové reformy, které nesou pracovní názvy „spravedlivá“, „technická“ a „úsporná“. V úterý chce ministryně varianty předložit koaličnímu hnutí ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Spravedlivá varianta, kterou Maláčová prosazuje, počítá až s 15procentním růstem základních důchodů, technická až s pětiprocentním růstem a úsporná s tím, že si důchodci pohorší až o osm procent v porovnání se současným stavem.

Maláčová zdůraznila, že nyní je čas udělat politické rozhodnutí. „V tuto chvíli je důležité, aby se zapojilo ministerstvo financí, už nelze debatu o výdajích oddělit od debaty od příjmů. Pokud nic neuděláme, hrozí úsporná varianta, že všichni důchodci si pohorší a budeme muset posunout odchod do důchodu na 70 let,“ varuje Maláčová.

Foto: Novinky

Tři varianty představené ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD)

Ministryně práce prosazuje „spravedlivou“ variantu. Ta počítá se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, který by mohl činit 500 korun. Nízké penze by se lidem do základního důchodu doplácely. Solidární část by se valorizovala podle růstu mezd a zásluhová podle inflace.

Podle Schillerové na solidární penzi chybí 300 miliard ročně

Zavedení solidárního důchodu by podle ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyžadovalo růst daňových příjmů o 300 miliard korun ročně.

„Znamená to navýšení daní o více než 300 miliard. To by znamenalo velice razantní navýšení daní, to považuji za nepřijatelné,” řekla Schillerová o návrhu Maláčové. Podle ní chybějící částka zhruba odpovídá ročnímu inkasu daně z přidané hodnoty (DPH). „Současné daňové zatížení, které je 36 procent HDP, by při tomhle propočtu bylo 41 procent HDP,” upozornila ministryně financí.

Macron se vzdá prezidentského důchodu, chce jít příkladem

Ekonomika

Schillerová očekává, že se další debata o důchodové reformě povede v úterý na jednání koaliční rady. Zdůraznila, že za prioritní úkol považuje vyřešení finanční udržitelnosti reformy. „Nejdřív musíte mít jasně dané zdroje, kde na tu důchodovou reformu vezmete. Pak se můžeme bavit o dalších parametrech,” řekla.

Ministryně financí se rovněž vyjádřila skepticky k možnosti, že by se podařilo důchodovou reformu prosadit do konce funkčního období Sněmovny, které vyprší na podzim 2021.

Stavíme vzdušný zámek, kritizuje Pekarová

Opozice v pátek kritizovala především to, že Maláčová neřekla, kde se na všechno vezmou peníze. Ministryně uvedla, že se změní systém daní.

„Stavíme si vzdušný zámek, nějakou vilu, ale máme peníze možná tak na nějakou chatku,“ prohlásila při odchodu z ministerstva práce šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Je evidentní, že úvodní heslo, že je potřeba se na to dívat očima našich dětí, lidmi mladšími 40 let, neplatí. Zabýváme se následujícími deseti lety, kde to vypadá dobře, protože ekonomika funguje, ale nebavíme se o tom, co bude, kdy bude systém v propadu,“ uvedl senátor ODS Miloš Vystrčil.

„Jak odborníci, kteří se vyjadřovali, tak dosavadní vyjádření politiků byla velmi negativní. Zejména z toho důvodu, že nemáme kryty příjmy a řešíme jen výdajovou složku, která do budoucna prohloubí problémy toho systému,“ dodala Pekarová.

Odborníci podle opozice varovali před tím, že by v budoucnu mohlo dojít až k dvojnásobnému zdanění občanů.

Stihne se to vůbec?

Někteří poslanci také varují před tím, že vláda nestihne důchodovou reformu do konce volebního období vůbec protlačit. „Obávám se, že se to nestihne, protože legislativní proces trvá dlouho,“ uvedl poslanec Pirátů Tomáš Martínek.

Analýza: Rozsáhlá reforma penzijního systému je nutná

Ekonomika

„Nechci být skeptická, ale domnívám se, že v tomto volebním období dojde na slova paní ministryně Schillerové, že žádná reforma nebude. Je vidět, že vláda v tom nemá ani shodu a jasno, scházíme se tady měsíce zbytečně,“ dodala Pekarová.

Narážela na slova Schillerové z loňského prosince. „Času příliš nezbývá. Určitě narovnáme nějaké nespravedlnosti, ale k důchodové reformě jako takové jsem skeptická. V jejím vzniku jsme se nikam neposunuli,“ řekla tehdy Schillerová.

Maláčová už dříve řekla, že reforma bude a ke skepsi není důvod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám