Hlavní obsah

Stávající koalice v Praze by měla pokračovat, shodlo se předsednictvo ANO

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Koalice na pražském magistrátu ve složení ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) by měla pokračovat. Ve čtvrtek se na tom shodlo předsednictvo hnutí ANO. Zároveň přijalo rezignaci Radmily Kleslové na funkci v čele pražského hnutí. Pravá ruka Andreje Babiše tak zůstane pouze starostkou Prahy 10.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Předsednictvo navrhlo klubu, aby se pokračovalo ve vyjednávání ve stávající koalici. Pokud jsme vstoupili do nějakého koaličního svazku, tak bychom se měli snažit vytrvat,“ řekl po asi tříhodinovém jednání šéf hnutí Babiš.

Koalice má o své budoucnosti jednat v pátek ráno. Primátorka Adriana Krnáčová se však schůze kvůli svému zdravotnímu stavu nezúčastní. Zastoupí ji její náměstkyně Eva Kislingerová, odvolaný radní pro majetek Michal Hašek a radní pro zdravotnictví Radek Lacko.

„Nejdůležitější pro mě je, jaký máme mandát. Ten mandát je takový, že budeme dál usilovat o udržení pražské koalice,“ sdělila po jednání primátorka Adriana Krnáčová. Podle jejích slov jde klub do vyjednávání jednotně.

To samé tvrdí i Hašek. „Chceme udělat maximum, aby ANO zůstalo ve vedení města,“ potvrdil slova primátorky.

Jednalo se i o výměně Haška

Předsednictvo ve čtvrtek zároveň doporučilo klubu, aby zvážil personální změny ve svém vedení. „Doporučili jsme, že by byla vhodná změna na předsedu klubu,“ uvedl Babiš.

To však na základě separátního jednání členové klubu neakceptovali. Šéf pražských zastupitelů Hašek, který minulý týden skončil ve funkci radního a je označován za převodovou páku Kleslové, tak v čele pražských zastupitelů zůstává.

Vedení strany také přijalo rezignaci Kleslové, kterou podala už v úterý. Mimořádný pražský sněm svolalo na 14. listopadu. O konkrétním člověku, který by Kleslovou na postu předsedy krajského hnutí nahradil, však nikdo nechtěl zatím mluvit.

Spory kvůli odvolání radních

Spory v pražské koalici se řešily už v létě, znovu se rozhořely minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek. Zastupitelé totiž odvolali z funkcí čtyři z jedenácti radních. Mezi těmi byl kromě Haška Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ), Irena Ropková a Hana Nováková (obě ČSSD). [celá zpráva]

Zastupitelstvo má v Praze 65 členů, koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládnou těsnou většinou 33 hlasů. Za ANO je v zastupitelstvu sedmnáct členů, sociální demokraté i Trojkoalice mají po osmi křeslech.

Reklama

Související články

Kleslová rezignuje na šéfku pražského ANO

Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová rezignuje na funkci pražské předsedkyně ANO. Právu to v úterý řekla s tím, že už má dost útoků proti své osobě. Primátorce...

Výběr článků

Načítám