Hlavní obsah

Státním úředníkům bude velet Josef Postránecký, rozhodla vláda

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda na svém středečním jednání zvolila tzv. superúředníka, tedy náměstka ministra vnitra pro státní službu. Na příštích šest let jím bude Josef Postránecký, dosavadní ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Postránecký

Článek

Středeční jednání o historicky prvním superúředníkovi trvalo několik hodin. Trojice finalistů se ministrům v krátkých projevech představila, členové kabinetu jim pak pokládali otázky, a to i v cizích jazycích.

Ministr vnitra Milan Chovanec po jednání prohlásil, že Postránecký získal silný mandát, neboť pro něj hlasovalo 15 ministrů. Funkce by se měl Postránecký ujmout 1. února, jeho plat nechtěl Chovanec konkretizovat, ale bude se prý pohybovat ve standardní výši platů náměstků na ministerstvu vnitra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to člověk, který je ve státní službě 17 let,“ ocenil Chovanec. Postráneckého výhodou podle něj je, že už nyní na vnitru pracuje. Své kvality prý potvrdil při středeční diskusi, kterou ministr označil za precizní.

Nejvíc grilovala Šlechtová

„Byl jsem na vládě zhruba třicet minut a dostal jsem celou řadu otázek, nejenom v češtině, ale i v angličtině a jednu ve francouzštině. Členové vlády se ptali na různé věci ohledně zákona, zejména na ty nejbližší kroky a jaké jsou priority,“ popsal jednání Postránecký.

Nejvíc otázek na něj prý kladla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Možná proto, že se známe ze společného působení na ministerstvu pro místní rozvoj,“ odtušil.

Uvedl také, že si bude muset doplnit potřebný jazykový certifikát, neboť má pouze certifikát B. Nyní ho prý čeká diskuse s Evropskou komisí o prováděcích předpisech k zákonu o státní službě a příprava výběrových řízení na státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech.

Postránecký: Nepovažuji se za superúředníka

„Je to pro mě obrovský závazek, který se pokusím maximálně naplnit,“ komentoval svou funkci. „Nepovažuji se za superúředníka, ale za člověka, který má za úkol zkvalitnit výkon státní správy a zlepšit její služby vůči občanům,“ dodal.

První tendr na náměstka pro státní službu byl vyhlášen už koncem minulého roku, ale byl zrušen. Do opakovaného se přihlásilo 21 lidí, z toho 11 jich bylo vyřazeno pro nesplnění požadavků.

Do závěrečné trojice postoupili kromě Postráneckého také tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a ředitel strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám