Hlavní obsah

Státní zástupce v kauze Čapí hnízdo na poslední chvíli změnil názor. Jak rozhodl, neřekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, uvedl Deník N. Podle městského státního zastupitelství žalobce změnil v kauze názor, obsah Šarochova rozhodnutí však odmítl mluvčí zastupitelství zatím sdělit. Vedoucí státní zástupce nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná. Šaroch přitom loni na jaře zamítl stížnosti obviněných a rozhodl v pokračování stíhání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle Deníku N žalobce zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše i jeho blízkých i bývalých spolupracovníků. Své rozhodnutí předal nadřízeným v pátek.

„Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí, v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí,” sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. K detailům rozhodnutí se odmítl vyjádřit.

Šaroch přitom už loni 30. dubna v okamžiku, kdy zamítl stížnosti Babiše a spol., a nařídil pokračovat v jejich trestním stíhání, upozornil na to, že se jeho názor může změnit. „Nelze však vyloučit, že později bude odůvodněno zastavení trestního stíhání všech jmenovaných obviněných, nebo třeba jen některého z nich, neopatří-li policejní orgán důkazy, kterými by svá tvrzení uvedená v usnesení dostatečně podpořil,“ uvedl Šaroch v loňském rozhodnutí.

„Žádné rozhodnutí jsem neobdržel a dokud ho nebudu mít černé na bílém, nebudu se za své klienty k věci vyjadřovat, řekl Právu obhájce Babiše i jeho rodiny Michael Bartončík.

Verdikt v kauze se zřejmě v nejbližších dnech nedá očekávat, případem se ještě bude zabývat vedení Městského státního zastupitelství v Praze. „To rozhodnutí ještě neexistuje, protože jsme ho nevydali, ještě to probere vedení, “ řekl v pondělí Právu šéf pražských žalobců Martin Erazím. Dodal, že termín, do kdy tak hodlají učinit, uvádět nebudou. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch se k případu nechce vyjadřovat vůbec.

Premiérovi a jeho blízkým hrozí v kauze padesátimilionové dotace na výstavbu multifunkčního areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách až desetiletý trest vězení za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Farma Čapí hnízdo už vloni 50milionovou dotaci vrátila.

Babiš ani v případě obžaloby odstoupit z funkce premiéra nehodlá. „Pokud bude podána žaloba, tak se nic nemění,“ uvedl Babiš v nedělní Partii na TV Prima. Podle něj je celá kauza vymyšlená. Premiér dlouhodobě odmítá, že by porušil zákon.

Obviněna i Babišova rodina

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací na farmě Čapí hnízdo déle než tři roky. Návrh na obžalování Babiše podala policie letos 17. dubna.

Kromě premiéra čelí obvinění i jeho manželka Monika, dcera Adriana Bobeková a jeho švagr Martin Herodes. Stíhání premiérova syna Andreje Babiše juniora vyloučila policie k vlastnímu řízení.

Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé, státní zástupce Šaroch ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Kauza Čapí hnízdo
Farma s konferenčním centrem na Benešovsku vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50milionovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám