Hlavní obsah

Policie šetří Čapí hnízdo kvůli krácení daní

Policie zahájila úkony trestního řízení v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo, a to pro podezření z trestného činu krácení daně. Serveru Neovlivní.cz to řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle webu jde o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku.

Článek

Kriminalisté začali případ takzvaně prověřovat na začátku jara, nyní podezření z daňových úniků vyhodnotili podle zjištění serveru jako vážné.

Zároveň více než tři roky vyšetřovali údajný dotační podvod kolem Čapího hnízda. V této kauze padesátimilionové dotace policie letos v dubnu navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné. Návrh nyní posuzuje žalobce. Babiš dlouhodobě odmítá tvrzení, že se kolem farmy dělo cokoli nezákonného.

Daně řešili Němci

Možné daňové delikty v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo poprvé zmínil už v roce 2014 německý finanční úřad, který měl pochybnosti o platbách za údajnou reklamu německé pobočky Agrofertu u olbramovické farmy. Své podezření Němci tehdy podle portálu Echo24.cz předali oficiálně českým kolegům z Finanční správy.

Farma totiž mohla skrze reklamu pomáhat holdingu Agrofert ušetřit na daních. Současně tento postup ale pomáhal i farmě Čapí hnízdo, aby byla vůbec schopna splácet úvěry. Ministerstvo financí ovšem v době, kdy z německého berního úřadu dorazila do Prahy zmiňovaná depeše, řídil přímo Babiš a případ se nikam neposunul, napsal server.

Následně si česká policie objednala znalecký posudek o ekonomické kondici farmy. A v posudku se informace o podezření z daňových deliktů podle informací serveru Neovlivní.cz rovněž objevily. A toto podezření zmiňuje i zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF, která dotaci pro Čapí hnízdo zkoumala, uvedl server.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám