Hlavní obsah

Babiš požádal o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Advokát Michael Bartončík ve čtvrtek osobně předal v sídle Městského státního zastupitelství v Praze návrh na zastavení trestního stíhání premiéra a šéfa Hnutí ANO Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Právu to potvrdil sám Bartončík.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

„Navrhujeme zastavit stíhání mého klienta z toho důvodu, že skutek, z kterého je obviněn, není podle našeho názoru trestným činem,“ řekl Právu obhájce.

Ten zastupuje v kauze Čapí hnízdo i Babišovu obviněnou manželku Moniku a také premiérovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou.

„Návrhy na zastavení jejich trestního stíhání pošlu na zastupitelství do konce týdne,“ podotkl Bartončík.

Dodal, že text, který se týká samotného Babiše, je velmi obsáhlý a čítá 35 stran. Premiérovi hrozí v kauze padesátimilionové dotace na výstavbu multifunkčního areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách až desetiletý trest vězení za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU.

Už dříve požádali o zastavení trestního stíhání také obhájci obviněné bývalé náměstkyně jihlavského primátora a rovněž někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové a šéfa téhož představenstva Josefa Nenadála.

Dotace pro malé a střední podniky

Policisté navrhli Babiše a další obviněné v kauze Čapí hnízdo obžalovat 17. dubna. Všichni od počátku jakékoli nezákonnosti odmítají.

Společnost Farma Čapí hnízdo dříve patřila Agrofertu, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov. V roce 2007 se přeměnila na firmu s akciemi na majitele. Další rok získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, než jej kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Farmu nyní vlastní firma Imoba, která loni spornou padesátimilionovou dotaci vrátila zpět státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám