Hlavní obsah

Stát prodá nemovitosti, šperky i koloběžku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazy a šperky, ale třeba i koloběžku, posilovací stroj a další neobvyklé věci prodal letos Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jde o věci, které státu připadly z pozůstalostí bez dědiců nebo propadly z trestné činnosti. Stát lidem nabízí také zvířata, nemovitosti, auta či hudební nástroje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veřejná dražba areálu budov bývalého kláštera (na snímku ze 17. srpna 2015) na náměstí Republiky v Praze se uskutečnila v září 2015.

Článek

Letošní příjmy ÚZSVM dosáhly ke konci letošního července zhruba 1,12 miliardy korun. „V meziročním srovnání došlo k navýšení příjmů o více než 191 milionů korun,“ řekla Právu mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

V e-aukcích zisk už přes 1,5 miliardy

Největší část příjmů za sedm měsíců letoška tvořily příjmy z prodejů nepotřebných státních nemovitostí, které přesáhly 803 milionů korun. Za prodej pozemků ÚZSVM inkasoval přes 551 milionů korun, příjmy z prodejů ostatních nemovitostí, jako například domů a bytů, činily 252 milionů. Za pronájem pozemků a ostatních nemovitostí pak úřad získal přes 141 milionů.

Od února 2018 stát nabízí věci či nemovitosti vedle klasických dražeb i v internetových aukcích.

„Do konce srpna letošního roku proběhlo celkem 14 826 aukcí, z nichž 11 459 vyhlásil ÚZSVM a zbylých 3367 jiné státní instituce. Za prodej nepotřebného státního majetku v elektronických aukcích získal ÚZSVM 1,48 miliardy korun. Celkově stát získal přes 1,5 miliardy korun,“ uvedla pro Právo Tesařová.

Čísla podle ní ukazují, že online prodej nepotřebného státního majetku je pro veřejnost stále atraktivnější. „Elektronický aukční systém eviduje přes 16 tisíc zaregistrovaných účastníků aukcí a více než 11 tisíc odběratelů novinek,“ doplnila mluvčí.

Jak něco koupit od státu ve 21. století? Hybaj osobně do Prahy na podatelnu

Domácí

Po lidech, jež zemřeli bez dědiců, připadly letos státu například byt v Hradci Králové, který ukrýval významná umělecká díla, například bustu T. G. Masaryka z pálené hlíny od sochaře Vincence Makovského z roku 1936, litografie s podtiskem od malíře a grafika Maxe Švabinského či grafický list Ruka s růží od akademického malíře, grafika a sochaře Emila Filly.

Jinde to byl třeba posilovací stroj, mosazné svícny, stolní hodiny, jezdecká a indická šavle či samurajský meč, dále i falza obrazů či motocykl Honda.

„Nicméně takové případy jsou spíše výjimečné. Daleko častěji stát získá věci bezcenné a mnohdy i hygienicky závadné. Stát také musí hradit dluhy po zemřelém až do výše hodnoty majetku, různé poplatky a podobně,“ podotkla Tesařová.

Z trestního řízení pak ÚZSVM připadlo například více než 0,42 jednotky virtuální měny bitcoin (zhruba 400 tisíc korun), koloběžka a přilba k virtuální realitě, razítko nebo motorová pila. Propadlá či zabraná auta spadají většinou do správy krajských ředitelství policie, i ta je pak na webu ÚZSVM nabízí.

ÚZSVM spravuje pouze zajištěná (tj. před vynesením rozsudku) auta a nabízí je v elektronických aukcích v případech, kdy příslušné orgány rozhodnou o jejich prodeji. V nabídce měl i luxusní BMW či mercedes.

Nabídka věcí od státu je velmi pestrá. Zájemci si mohou koupit například i motocykly, jízdní kola či nářadí pro kutily. „Díky elektronickým aukcím naleznou tyto věci nové majitele a smysluplné využití. Registrace v elektronických aukcích je velmi rychlá a jednoduchá,“ doplnila Tesařová.

Palác Broadway v centru Prahy jde do aukce. Stát chce za něj více než miliardu korun

Domácí

Stát zájemcům na stránkách www.nabidkamajetku.cz nabízí i opuštěná nebo týraná zvířata.

K mání je teď palác za miliardu

Dosud nejvyšší částku 790 milionů Kč získal ÚZSVM v roce 2015 z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze a prodejem pražského areálu U Půjčovny, ten se prodal za 355,1 milionu.

Aktuálně je na webu úřadu www.nabidkamajetku.cz vyhlášen historicky nejvyšší prodej nemovitosti – Palác Broadway v centru Prahy. Minimální cena je stanovena na 1,05 miliardy korun. Nejdražší prodanou movitou věcí byl diamant zabavený falešnému šlechtici z Ostravska, jenž od téměř tisíce důvěřivců podvodně vylákal přes 80 milionů s tím, že jejich investice rychle zhodnotí. Světle modrý diamant o hmotnosti 1,09 karátu se v červenci loňského roku prodal v elektronické aukci za 4 967 900 korun.

Nejdražším prodaným zvířetem byl kůň – hřebec Dukát, kterého loni v červnu nový majitel vydražil za 22 500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám