Hlavní obsah

Palác Broadway v centru Prahy jde do aukce. Stát chce za něj více než miliardu korun

Novinky, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestipatrový funkcionalistický palác Broadway v centru Prahy hledá nového majitele. Prodat ho chce stát nejméně za 1,05 miliardy korun. Jedná se o nejvyšší vyhlašovanou částku v historii Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Budova půjde do dražby v půlce září.

Palác Broadway za více než miliardu. Stát hledá nového majiteleVideo: Novinky

 
Článek

Palác Broadway, nazývaný též palác Sevastopol, byl postaven mezi lety 1936 a 1938. Dům patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru Prahy, jeho autory byli architekti Bohumír Kozák a Antonín Černý.

Stát prodává Palác Broadway, chce za něj nejméně miliardu korun

Ekonomika

„ÚZSVM tuto budovu převzalo v roce 2016 jako nepotřebnou od tehdejší Správy železniční dopravní cesty a nyní hledá budově nového majitele,“ vysvětluje referentka úřadu Adéla Janů.

Podle zákona ÚZSVM nejprve palác nabídl jiným státním institucím, žádná z nich ale o něj neprojevila zájem. Nového vlastníka paláce proto nyní hledá prostřednictvím transparentního výběrového řízení s elektronickou aukcí.

Foto: ÚZSVM

Elektronická aukce paláce Broadway započne 14. září v 9 hodin a potrvá do 16. září do 12 hodin. Před začátkem aukce musí zájemci složit kauci ve výši 20 milionů korun.

„Věřím, že areál paláce Broadway brzy nalezne nového majitele, který dokáže této kulturní památce vrátit dřívější slávu a vdechnout jí nový život. Tento prodej je zcela ojedinělý i co do vyhlašované částky. Jedná se totiž o prodej s nejvyšší minimální cenou v celé historii ÚZSVM,“ říká jeho generální ředitelka Kateřina Arajmu.

Foto: Novinky

Palác Broadway leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná. Skládá se ze tří různých traktů propojených podzemními podlažími. V současné době slouží budova především administrativním účelům.

Kromě kanceláří však sídlí na celkových 13 tisících metrech čtverečních také obchody, restaurace i muzikálové Divadlo Broadway, které je na místě původního Cinema Broadway, po kterém mají budova i divadlo název.

Foto: Novinky

„Původně zde sídlily italské pojišťovny a byly zde také byty, následně v 80. letech byla budova přestavěna ryze pro administrativní účely,“ popisuje historii budovy Adéla Janů.

Nový majitel bude vázán stávající smlouvou, která v současné době trvá do roku 2048.

Divadlo Broadway odehraje jako poděkování zdarma šest představení pro zdravotníky

Kultura

Dosud nejvyšší částku, a to 790 milionů korun, získal podle úřadu stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze. Další z nejvyšších částek přinesla dražba pražského areálu U Půjčovny, který se po 100 příhozech prodal za 355,1 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám