Hlavní obsah

Stát chce po plzeňské teplárně 15 miliónů za údajně fingované dodávky paliva

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská teplárna řeší problém, který na ni nevrhá zrovna nejlepší světlo. Po nejbohatším městském podniku chce stát 15 miliónů korun, které vyměřil finanční úřad po provedené daňové kontrole v souvislosti s podezřením na fingované dodávky paliva.

Foto: Mapy.cz

Plzeňská teplárenská

Článek

„Dali nám za uši, že jsme podvodníci a platili jsme za něco, co jsme nedostali. Vypálili nám 15 miliónů korun daň za tři firmy, které s námi spolupracovaly jako dodavatelé paliva,“ řekl Právu ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela s tím, že rozhodnutí finančního úřadu obdržel v úterý.

Podle Drápely se jedná o údajně fiktivních 40 tisíc tun biomasy z období mezi roky 2012 až 2013. „Samozřejmě s tím nesouhlasíme a proti rozhodnutí se odvoláme. V případě, že neuspějeme, budeme se bránit žalobou u správního soudu,“ dodal Drápela.

Rozhodnutí berňáku nemá odkladný účinek, takže teplárna musí peníze zaplatit hned. „Nejsme zase tak malý podnik, aby nás to zruinovalo. Představenstvo jsem informoval, vzali to na vědomí. Věříme, že budeme úspěšní v odvolacích kolech a peníze dostaneme zpátky,“ řekl Drápela.

Falešné registrační značky?

Vyšetřující úředníci se opírali především o zjištění, že některé registrační značky zapsané v evidenci vozidel s dodávkami paliva byly falešné. „Já si stojím za tím, že šlo o administrativní chybu, že se prostě jen někdo při vypisování espézetky kamiónu při vjezdu do areálu spletl. Jsem přesvědčen o tom, že ty kamióny k nám fyzicky přijely,“ konstatoval Drápela.

Na druhou stranu ale nevyloučil ani variantu, že může jít o komplot organizované skupiny, do které mohli být zapojeni i někteří zaměstnanci teplárny. „Možné je všechno,“ dodal Drápela.

Podle informací Práva patnáctimiliónová suma, kterou musí teplárna zaplatit, odpovídá částce, kterou podezřelé firmy nárokovaly jako odpočet DPH za údajně fiktivně zobchodované palivo. Jedna z těchto firem je dnes podle údajů z obchodního rejstříku v likvidaci.

Krajský státní zástupce Pavel Hajný Právu potvrdil, že policie stíhá dva tehdejší statutární zástupce této firmy za krácení daně. Jejich obvinění souvisí s podezřením, že fingovali nákup paliva za desítky miliónů korun a následně neoprávněně uplatnili odpočet daně ve výši přesahující devět miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám