Hlavní obsah

Stát by mohl ubytovny pro chudé vyvlastnit, míní Maláčová

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje jako rychlé řešení po zrušení takzvaných bezdoplatkových zón vyvlastnění soukromých ubytoven pro chudé, kteří toto bydlení platí z dávek, státem. Řekla to v úterý novinářům. Reagovala tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Minstryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Podle sporných paragrafů mohly radnice zřizovat zóny, kde noví žadatelé nedostali doplatek na bydlení. Přesouvali se pak jinam. Podle expertů na sociální problematiku by situaci řešilo sociální bydlení.

„Jsem přesvědčená, že rychlým, správným a také systémovým řešením toho dnešního rozhodnutí je možnost státu vyvlastnit objekt za náhradu. Objekt, v němž vícero lidí, kteří v něm pobývají, pobírá dávky na bydlení. To si myslím, že je skutečně systémové opatření," uvedla ministryně.

Ústavní soud zrušil bezdoplatkové zóny

Domácí

Podle ní v Česku existuje nyní sto bezdoplatkových zón. V nich je 81 ubytoven, z toho 34 v Moravskoslezském a 14 v Ústeckém kraji, přiblížila Maláčová. Míní, že „společným nepřítelem jsou nepoctiví majitelé ubytoven”, kteří sestěhovávají lidi v tísni na jedno místo.

„Možnost vyvlastnění se rovná vlastně ukončení obchodu s chudobou,” je přesvědčena šéfka resortu práce. Ujistila města s bezdoplatkovými zónami, že pro ně její úřad bude hledat řešení. Jmenovala Kladno, Děčín, Kadaň, Sokolov, Český Krumlov či Karvinou.

Mladí bydlí u rodičů do 26 let, rozlet jim komplikují nájmy

Domácí

Na Ústavní soud se kvůli bezdoplatkovým zónám obrátila v roce 2017 skupina senátorů. Experti na sociální problematiku možnost zřizování oblastí bez vyplácení dávek kritizovali. Rozhodnutí soudců vítají. Za hlavní problém v Česku považují nedostupnost bydlení a neexistenci sociálního bydlení.

Zákon o sociálním bydlení slibovala Babišova vláda ve svém programu. Krátce po svém nástupu od slibu upustila. Plánovala pak místo toho 15 opatření. Podle Maláčové se jejich příprava a prosazení neposunuly. „Bohužel kolegové z ANO to nevnímali jako svou prioritu,” řekla ministryně.

Byty prudce zdražují i v dosud nejlevnějším Ústí nad Labem

Ekonomika

Podle ní musí problém řešit premiér a vláda, přístup musí být koordinovaný. Zmínila chybějící cenové mapy či hygienické standardy bytů, regulaci pronájmu bytů, slabou vymahatelnost práva při řešení přestupků či vzdělávání.

„Ten hlavní důvod, alfa a omega, je nedostupnost bydlení. To znamená nečinnost ministerstva pro místní rozvoj,” dodala ministryně. Resort místního rozvoje řídí hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám