Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil bezdoplatkové zóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) vyhověl návrhu skupiny 17 senátorů a zrušil část zákona o hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat v obcích tzv. bezdoplatkové zóny. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

Podle ÚS jsou bezdoplatkové zóny nesystémovou reakcí na problém sociálního vyloučení. Nerozlišovaly mezi původci a „oběťmi” negativních jevů.

Desítky měst v Česku vidí v bezdoplatkových zónách jednu z mála možností, jak se bránit přílivu lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a často bydlí v nájemním bydlení, kde výše nájemného neodpovídá kvalitě bytu a peníze z doplatku končí u majitelů bytů či ubytoven. Nevládní organizace praxi bezdoplatkových zón dlouhodobě kritizovaly, poukazovaly na to, že se tak problém neřeší, jen se přesouvá do jiných míst.

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, která akcím města dala výjimku ze zákazu alkoholu

Domácí

Řečí zákona se bezdoplatkové zóny nazývají „oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů”. Samosprávy mohly podle dosavadních znění zákona požádat pověřený obecní úřad o vydání opatření obecné povahy, kterým zónu zřídí. Zákon dále stanovoval, že nárok na doplatek na bydlení nevznikne, pokud se byt nebo jiný obytný prostor nachází právě v dané oblasti. Omezení se týkalo jen nových nájemníků, nikoliv těch, kteří měli smlouvy z dřívějška.

Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám