Hlavní obsah

Starou hyperbarickou komoru v Ostravě nahradí nová za 100 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší hyperbarická komora v Česku, která se v ostravské městské nemocnici od roku 1965 stará o pacienty z celé Moravy, ale i z Vysočiny, má konečně odejít do důchodu. Příští rok má staré zařízení nahradit nové a moderní za téměř 100 milionů korun.

Foto: Denisa Doležalová, archiv, Právo

Nyní zvládne ostravská hyperbarická komora najednou ošetřit 10 pacientů. Na konci roku 2022 by to mělo být o čtyři více.

Článek

„Novou dvoupodlažní budovu, v níž bude sídlit moderní hyperbarické centrum, připravujeme už čtyři roky. Momentálně jsme ve fázi, kdy se připravuje dokumentace ke stavebnímu povolení. To bychom rádi stihli do letošního podzimu, aby se už příští rok na jaře začalo stavět,“ sdělil Právu primář ostravského Centra hyperbarické medicíny Michal Hájek.

Dodal, že když vše půjde podle plánu, tak by se nové centrum otevřelo do konce příštího roku.

Ostravská fakultní nemocnice má unikátní linku na zpracování vzorků krve a moči

Věda a školy

Hyperbarických komor funguje v současnosti v Česku 13. Ta ostravská je jedinou na celé Moravě. Bere i pacienty z Vysočiny, těžké případy i z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Současné zařízení a zázemí hyperbarické komory už vůbec nevyhovuje.

„Fungujeme v prostorách, které jsou opravdu ze 60. let minulého století. Pro pacienty, ale i pro náš personál tak bude nové centrum obrovskou změnou,” dodal Hájek.

Nová komora zvládne 14 pacientů

V ostravské hyperbarické komoře se nyní může najednou léčit 10 pacientů a dohlíží na ně jeden zdravotník. Nová komora bude už pro 14 pacientů, o které se postarají dva zdravotníci. Podle primáře tak dojde k 30procentnímu navýšení kapacity tohoto léčebného zařízení.

„V roce 2019 jsme měli rekordní rok, kdy jsme ošetřili 550 pacientů, šlo o necelých sedm tisíc léčebných ošetření,“ upřesnil Hájek.

Nový skener umí v těle odhalit zánět. Pomůže i cukrovkářům

Domácí

V ostravském Centru hyperbarické medicíny pomáhají lidem v akutních i chronických stavech.

„Jde o asi 20 léčebných indikací a stavů. Z těch akutních jsou to zejména dekompresní poranění u potápěčských nehod nebo vzduchové embolie do mozkových tepen, pak to jsou závažné akutní intoxikace oxidem uhelnatým či vážné infekce měkkých tkání a úrazy končetin,“ vyjmenovával primář.

Doplnil, že mezi chronickými stavy převládají pacienti-cukrovkáři s nehojícími se defekty na nohou. „Pak to jsou velmi často pacienti s náhle vzniklými poruchami sluchu. Těch máme za rok kolem 300,“ upřesnil Hájek.

Reklama

Výběr článků

Načítám