Hlavní obsah

Starosta Hostivice podal trestní oznámení kvůli Rathově kauze

Starosta středočeské obce Hostivice Jaroslav Kratochvíl podal trestní oznámení týkající se kauzy bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, jenž má v této obci bydliště. Neznámý pachatel podle starosty zveřejnil informace o osobních údajích všech obviněných, které pak byly uvedeny v médiích. Šlo třeba o adresy trvalých bydlišť nebo jejich rodná čísla.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu, který posuzoval jeho žádost o propuštění z vazby.

Článek

Podle informací v trestním oznámení poskytl Krajský soud v Praze veřejnosti osobní údaje o všech 11 obviněných, čímž se dopustil porušení ochrany osobních údajů. Neznámý pachatel měl spáchat trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji. Jeho jednání je podle Kratochvíla o to víc závažné, že byly údaje později úmyslně zveřejněny v tisku. Kromě oznámení proto starosta chce nechat případ vyšetřit také Úřadem pro ochranu osobních údajů.

"Vadí mi, že se tady každému neměří stejným metrem," komentoval to v pátek Kratochvíl a připomněl v této souvislosti pomalu postupující kauzu nákupu letounů CASA pro českou armádu, který byl podle policie předražen o více než 650 miliónů korun.

Obžalobu na Ratha a deset jeho spoluobviněných podal státní zástupce Petr Jirát 5. dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Poslanec si podle obžaloby vzal sedm miliónů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám