Hlavní obsah

Fiala řeší kauzu Hlubuček s Rakušanem, chce vysvětlení

Vládní strany budou chtít od Starostů a nezávislých (STAN) další vysvětlení ohledně kauzy korupce v pražském dopravním podniku. Vicepremiér Ivan Bartoš, jehož Piráti se STAN kandidovali v koalici v posledních sněmovních volbách, to uvedl na facebooku. Podobně reagovali na dotaz ČTK i mluvčí kabinetu Václav Smolka či šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V případu patří mezi obžalované i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Fiala při rozhovoru 17. 5. 2022.

Článek

Piráti budou chtít i vyjasnění situace kolem ministra školství a místopředsedy STAN Petra Gazdíka, který měl kontakty s dalším obviněným, podnikatelem Michalem Redlem, uvedl Bartoš. Označil za nepřijatelné, co nyní „vyplouvá” kolem Hlubučka a Redla za informace. „Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka,” uvedl. Starostové by podle něj měli popsat své další kroky, po kterých bude vyloučené jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu v hnutí.

Pospíšil Čižinskému: Lžeš o mém sesazení, podávám žalobu

Domácí

Piráti při vzniku koalice se STAN zjišťovali vazby Starostů na Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře, doplnil Bartoš. "Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo," uvedl. Za dobrý krok považuje i to, že Piráti odmítli umístění bývalého místopředsedy STAN Stanislava Polčáka na společnou kandidátku.

Pokud se potvrdí, že „špinavé peníze” z kauzy šly nějakým způsobem na podporu hnutí STAN, musí se do poslední koruny vrátit, uvedl Bartoš. "A všichni lidé, kteří se na tom podíleli, vyvodit odpovědnost," konstatoval. Starostové oznámili, že finanční dary prověřují a vrátí všechny spojené s Redlem. Spojitost s obviněným podnikatelem zatím našlo hnutí u daru 300 tisíc korun z roku 2020.

Policista prověřoval podezřelá auta, která měla sledovat Hlubučkův gang

Domácí

Smolka ČTK napsal, že Fiala situaci s Rakušanem řeší. „Bude samozřejmě i tématem jednání K5,” odkázal na jednání předsedů pěti koaličních stran, které se obvykle koná v úterý večer. Adamová také chce, aby Starostové kauzu vysvětlili. „Například na K5. Odvolání Hlubučka ze všech postů byla jediná možná reakce. Ostatně takové vyvození zodpovědnosti by měli učinit všichni, kdo v kauze figurují, pokud zastávají veřejné funkce,” uvedla.

Reklama

Související články

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Obvodní soud pro Prahu 9 v pátek poslal do vazby bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) v kauze korupce v pražském dopravním podniku...

Výběr článků

Načítám