Hlavní obsah

Stále více lidí hlásí podezřele uhynulou drůbež

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vzhledem k šíření ptačí chřipky v okolních zemích lidé začali více hlásit nálezy uhynulých ptáků. Veterináři je průběžně vyšetřují, zda nezemřely na nákazu ptačí chřipkou. Naposledy našli lidé tři uhynulé slepice u silnice mezi Sklářemi a Chodovou Planou na Tachovsku.

Článek

Veterináři nechají vzorky prozkoumat v laboratoři. Není totiž jasné, jak se tam mrtví opeřenci dostali a co bylo příčinnou jejich úhynu. "Slepice jsme v souladu s hygienickými předpisy naložili do igelitových pytlů a odvezli na pobočku krajské veterinární správy do Tachova. Odtud pak v pátek poputují na rozbor," řekl tachovský ekolog Karel Bobál.

Podle něho je zřejmě, že ptáky někdo odhodil do příkopu ze silnice. "Proč se jich jejich majitel tímto způsobem zbavil není jasné. Slepice mu patrně chcíply a po tom všem humbuku kolem ptačí chřipky dostal strach a vyhodil je. Když jsme přijeli na místo, už kolem nich kroužili straky a krkavci," dodal Bobál.

Veterináři vyšetřili desítky ptáků

Mezi ptáky vyšetřenými za poslední dny bylo i deset labutí, ani ty ale ptačí chřipku neměly. U těchto ptáků se nákaza objevila v poslední době v jiných státech.

Lidé by podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna měli hlásit podezřelé náhlé úhyny ptáků. Stává se ale, že volají i kvůli jednomu mrtvému holubovi. "U těch platí, že jsou velmi odolní, a riziko je proto minimální," uvedl.

Pokud by se objevil vir ptačí chřipky u jakéhokoli ptáka, tamní krajská veterinární správa by vymezila území o průměru tři kilometry okolo místa nálezu. V tomto okruhu by se nesměla žádná drůbež chovat venku a na území o průměru deset kilometrů by se musela dezinfikovat všechna vozidla, drůbež by veterináři vyšetřovali.

V případě onemocnění v chovu by byla postižená drůbež zlikvidována a rovněž by se vymezovaly ochranné zóny se zpřísněnými pravidly. Chovateli by podle veterinárního zákona příslušela náhrada.

Podle Dubna obecně není důvod k jakékoli panice, riziko lidem prý prakticky nehrozí.

Reklama

Související články

Příchod ptačí chřipky je jen otázkou dnů

Po středečním oznámení, že ptačí chřipka je už i v Maďarsku, máme tento nebezpečný virus doslova přede dveřmi. Zdá se být jen otázkou dnů, kdy bude zavlečen...

Výběr článků

Načítám