Hlavní obsah

Lidé zatím i přes ptačí chřipku drůbeží kupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šíření ptačí chřipky v Evropě se podle výrobců zatím neprojevilo v poklesu nákupu drůbežího masa. "Na hodnocení je brzy, ale údaje co máme, žádný pokles nesignalizují," řekl ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates. Nemoc se podle něj v okolních zemích objevila u volně žijících zvířat a domácí chovy jsou chráněny.

Článek

Žádný pokles poptávky po drůbežích výrobcích dosud také nezaznamenala společnost Agropol Food, která je jedním z největších producentů drůbežího masa v České republice.

Pokles odbytu nehlásí ani obchodníci. Podle mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jany Matouškové situace kolem ptačí chřipky zatím prodej drůbežího masa neovlivnila. "Zájem o toto maso je i díky příznivým cenám stále velký. Na nějaké hodnocení případných dopadů ptačí chřipky je zatím příliš brzy," řekla Matoušková.

Domácí produkce drůbežího pochází v drtivé míře z velkochovů, kde halové systémy dle odborníků neumožňují styk zvířat s možnými přenašeči nákazy. Vir je navíc poměrně choulostivý na vnější podmínky a k jeho likvidaci stačí tepelná úprava při 70 stupních Celsia, tepelně neopracované masné výrobky se z drůbežího produkovat nesmí.

Drůbeží maso je v Česku v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba se předloni pohybovala kolem 25 kilogramů na osobu za rok, což je nad průměrem EU.

Výkupní cena drůbežího masa však ve čtvrtek klesla v Ústeckém kraji v průměru o korunu za kilogram. Důvodem poklesu je podle chovatelů přibývající počet případů ptačí chřipky. Drůbeží maso se nyní prodává okolo 20 korun za kilogram. Výkupní ceny v Moravskoslezském kraji klesly z 21 korun za kilogram na 19, což je podle drůbežářů cena na hranici provozních nákladů.

S chřipkou přichází i byznys

Případná pandemie ptačí chřipky podle odhadu Světové banky může stát vyspělé země 550 miliard dolarů. Spolu se zprávami o postupu nákazy se zvolna rozjíždí nový byznys. Pro řadu firem je riziko pandemie už nyní příležitostí ke zvýšení obratu.

První na řadě jsou výrobci vakcín. Na vyhlášení výběrového řízení pro dodavatele očkovací látky čeká i česká továrna americké farmaceutické firmy Baxter, která vakcínu proti viru vyvíjí. Hlavní hygienik Michal Vít počítá s vyhlášením tendru do měsíce.

Chřipka může ohrozit program zaměstnanosti

Opatření kvůli hrozící ptačí chřipce možná ohrozí jeden z projektů zaměstnanosti v Karlovarském kraji. Podle tohoto programu získá příspěvek od státu každý, kdo se rozhodne živit drobným chovatelstvím. Preventivní opatření proti šíření ptačí chřipky, podle kterého nesmí být drůbež volně venku, zřejmě sníží atraktivitu programu.

Program chce od jara v Karlovarském kraji experimentálně ověřovat vláda. Má motivovat zejména dlouhodobě neúspěšné uchazeče o zaměstnání. Ten, kdo z drobné zemědělské činnosti zabezpečí nebo již zabezpečuje rodinu, by mohl dostávat od státu každý měsíc 4420 korun.

V Itálii se prodej drůbežího prudce snížil

Italská federace Coldiretti, která sdružuje tamní farmáře, počátkem týdne informovala, že prodej drůbežího masa v Itálii se snížil o více než 50 procent. Lidé tak reagovali na zprávy o výskytu ptačí chřipky, která se o víkendu v této zemi objevila poprvé. [celá zpráva]

Smrtelně nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byl vůbec poprvé na území Evropské unie zjištěn o víkendu u divokého ptactva v Itálii a v Řecku. [celá zpráva] Ptačí chřipka se objevila také ve Slovinsku, v úterý první výskyt oznámily Rakousko a Německo a ve čtvrtek Maďarsko. [celá zpráva]Česko od úterý 21. února zakáže výstavy a trhy drůbeže a ptáků. [celá zpráva]

Anketa

Přestanete kupovat drůbeží maso?
Ano
23,2 %
Ne
76,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1590 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR zakázala firmám venkovní chov drůbeže

Chovatelé, kteří pro drůbež mají venkovní výběhy, ji budou muset od čtvrtka zahnat pod střechu. Nařidila to v úterý ústřední nákazová komise v reakci na výskyt...

Výběr článků

Načítám