Hlavní obsah

Stále víc zdravotníků potřebuje pomoci s psychikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už rok leží tíha boje proti nemoci covid-19 na zdravotnících. Dlouho trvající tlak bez možnosti si vydechnout vede ke zhoršování jejich psychického stavu. Podle odborníků z iniciativy delamcomuzu.cz se to projevuje i stoupajícím zájmem pracovníků ve zdravotnictví o psychoterapeutickou pomoc.

Foto: KKN

Ilustrační foto

Článek

„Daleko častěji se teď v terapiích objevuje téma smrti, s tím jsme se v podzimní vlně pandemie tolik nesetkávali. Zároveň je o psychoterapeutické konzultace v posledních týdnech od zdravotníků zvýšený zájem,“ prohlásil zakladatel iniciativy psychoterapeut Pavel Pařízek.

Stres a přetížení

„Největší nápor přesto očekáváme až v době, kdy se situace ve zdravotnictví zklidní a na zdravotníky vše teprve se zpožděním psychicky dolehne v plné síle,“ dodal Pařízek. Odborníci na duševní zdraví upozornili, že na zdravotníky těžce doléhá stres, přetíženost a vyčerpání bez možnosti tento tlak ventilovat zábavou, sportem či posezením s přáteli.

K tomu se přidává frustrace, bezmoc i nebývalé množství pacientů, kterým nedokážou pomoci. Sami zdravotníci totiž přiznávají, že nikdy neviděli tolik lidí umírat, i několikrát denně musí příbuzným oznamovat smrt jejich blízkého. Psychoterapeuti připomněli, že u zdravotníků je silný pocit odpovědnosti, sami jsou vyčerpaní, ale jsou zvyklí stavět potřeby pacientů před svoje vlastní.

K tomu se přidávají i problémy v jejich vlastních rodinách, negativní vztah k vládě či pochyby o sobě samých, protože jejich běžná kvalifikace najednou neumožňuje z jejich pohledu pacientům dostatečně pomoci.

Nemocných lékařů a sester díky očkování ubylo

Koronavirus

Podle psychoterapeutů bohužel stále u velké části zdravotníků přetrvává představa, že říci si o pomoc je slabostí.

„Na sebepéči, psychohygienu či terapii se ve zdravotnictví často pohlíží s despektem, projevit emoce je slabost. Zdravotníci nejsou vedeni k tomu, že si mají říct o pomoc, oni jsou ti, kdo pomoc poskytují, sami proto musí být silní a zkrátka vydržet,“ podotkla psychoterapeutka a spoluzakladatelka iniciativy Eva Kozáková.

V iniciativě delamcomuzu.cz je zapojeno více než 750 psychologů, psychiatrů, sociálních pracovníků, terapeutů, duchovních a pedagogů, kteří nabízejí zdravotníkům i dalším lidem z tzv. první linie bezplatnou anonymní terapii.

S iniciativou už nyní navázala spolupráci většina hejtmanů, kteří oslovili nemocnice i další zdravotnická zařízení s informacemi o nabízené pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám