Hlavní obsah

Spor o protilátky. Část opatření omezujících vstupy do restaurací byla nezákonná

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) zasáhl do sporu o uznávání protilátek na covid-19 a za nezákonnou označil část již neplatného opatření ministerstva zdravotnictví, které omezovalo vstup do provozoven služeb či kulturních institucí na osoby očkované, po prodělání nemoci, případně s negativním testem. S ministerstvem se soudil muž, který měl opakovaně laboratorně změřené protilátky.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Testování na koronavirus.

Článek

Muž považoval opatření za diskriminační a soud mu dal ve čtvrtek za pravdu.

Podle soudu ministerstvo „favorizovalo osoby s laboratorně potvrzeným onemocněním covid-19 před osobami s laboratorně naměřenými protilátkami na základě kritéria, které v soudním řízení samo opustilo, čímž připustilo, že toto kritérium nebylo způsobilé obě skupiny vzájemně odlišit“.

Resort totiž tvrdil, že přítomnost protilátek bez potvrzeného prodělání nemoci nelze stavět na úroveň laboratorně potvrzeného prodělání choroby.

Jak zjistit, zda máte protilátky

Koronavirus

Zároveň argumentoval, že u lidí, kteří nemoc prodělali, ve skutečnosti „nehraje roli, zda dotyčná osoba má po prodělání tohoto onemocnění v krvi protilátky (a v jaké míře) či nikoli“, a dodal, že se jedná „o jakousi fikci bezinfekčnosti“.

Soud zdůraznil, že si „neosobuje právo určovat důvody, pro něž jednotlivec nepředstavuje epidemiologické riziko“, neboť jde o odbornou otázku, na jejímž zodpovězení nepanuje shoda ani mezi odborníky.

Protilátky se jako bezinfekčnost uznávat nebudou, řekla náměstkyně zdravotnictví

Koronavirus

Ministerstvo mimo jiné připomnělo, že kromě Rakouska, kterým žalobce argumentoval, žádný ze států EU protilátky neuznává.

Resort se nicméně dočkal dalšího verdiktu, který se zařadil po bok dvou desítek rozhodnutí soudu o zrušení protiepidemických opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám