Hlavní obsah

Spor Němce s Benešovou se dostal před ústavně-právní výbor

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Konfliktem mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou se bude dnes z iniciativy své šéfky Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) zabývat ústavně-právní výbor Sněmovny. Ve sporu jde o to, do jaké míry může ministerstvo zasahovat do práce státních zastupitelství.

Článek

"Mimořádné jednání výboru za účasti pana ministra Němce a paní Benešové svolávám na úterý, na 19 hodin večer," uvedla v pondělí v rozhovoru s Právem Parkanová.

Zatímco ale Benešová na dotaz Práva sdělila, že se do Sněmovny samozřejmě dostaví a předloží všechny důkazy pro svoje tvrzení, ministr Němec na stejnou otázku odpověděl, že svoji přítomnost ve výboru "nechce předjímat".

"Rád bych se nejdříve zeptal paní poslankyně Parkanové, co ji ke svolání schůzky vede, jakou úlohu by měl v tom sporu ústavně-právní výbor plnit. A podle toho, jak se vyjádří, budu reagovat," řekl Němec Právu.

Parkanová si podle svých slov ale neumí představit, že by Němec na jednání výboru nedorazil. "V každé demokratické zemi je něco šíleně nepředstavitelného, že když se parlamentní výbor rozhodne předvolat ministra příslušného resortu, že by ten ministr nepřišel," uvedla Parkanová.

Zve si je i premiér

Do konfliktu hodlá zasáhnout už i premiér Jiří Paroubek. Ten včera novinářům sdělil, že na středu naplánoval osobní setkání s Němcem a Benešovou. Ještě před tím, v úterý, ale Paroubek chce vyslechnout odborný názor svého bývalého kolegy, exministra a bývalého šéfa legislativní rady vlády Jaroslava Bureše.

Spor mezi Benešovou a Němcem eskaloval zejména kolem kauzy katarského prince Hamada A. as-Sánho, který je v Česku obžalován kvůli placenému sexu s nezletilými dívkami.

Ministr totiž rozhodl o předání princova trestního stíhání do Kataru, podle Benešové ale toto jeho rozhodnutí není v souladu s naším právním řádem, a proto dala podnět policii, aby postup ministerstva v této věci prošetřila. Tam její postup vyvolal "velké haló".

V sobotních LN Benešová uvedla, že ministerstvo se snaží vyšetřování ovlivnit a snaží se, aby věc dozorovalo jiné státní zastupitelství.

Ministr a jeho mluvčí

Němcovi Benešová vytýká i slabost při řízení ministerstva. Podle jejích slov jej ve skutečnosti řídí jeho mluvčí Petr Dimun spolu s ředitelem ministrova kabinetu Pavlem Škvárou.

Dimun v reakci na tuto, podle svých slov "mediální spekulaci", nabídl v neděli v podvečer Němcovi svoji rezignaci. Ministr včera na otázku Práva, zda ji přijme, uvedl, že "nabídku zváží a rozhodne do dnešního pozdního večera".

Právě Dimun se "proslavil" svým výrokem, že pokud se odvolací soud v kauze katarského prince přikloní k názoru ministerstva, bude soudkyni Moniku Křikavovou, jež zaujala postoj opačný, patrně čekat kárná žaloba.

Tato jeho slova, která vyvolala zejména mezi soudci, ale i dalšími právníky bouři, ale Němec v nedělní Sedmičce dementoval. "Není možné postihovat soudce za jeho právní názor," zopakoval Němec včera.

Ministr zároveň popřel, že by o případném potrestání Křikavové s Dimunem někdy hovořil. "Překročil svoje pravomoci. Řekl jsem mu, že nemůže předjímat rozhodnutí, která jsou výhradně v mojí osobní kompetenci," uvedl Němec.

ČSSD prý za Benešovou

Na otázku, zda hodlá vládě navrhnout odvolání Benešové, odmítl ministr Právu odpovědět "Zdržím se komentáře," uvedl pouze.

Podle místopředsedy ústavně-právního výboru sněmovny Zdeňka Koudelky (ČSSD) ale má Benešová podporu jeho strany. "Pokud by ministr spravedlnosti navrhl její odvolání, pevně stojím za tím, že by vláda tento návrh neschválila," řekl včera Koudelka novinářům v Brně.

"Obecně platí, že nepředkládám návrh, o kterém bych věděl, že je neprůchodný," reagoval Němec na dotaz Práva, zda předpokládá, že by jeho případný návrh na odvolání Benešové získal podporu většiny členů vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám