Hlavní obsah

SPOLU kandiduje v Praze dohromady

– Praha • Aktualizováno

Strany koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) schválily předvolební spolupráci do komunálních voleb v Praze. Ačkoli TOP 09 vyjednávala také se STAN, nakonec se rozhodla pro opakování trojbloku. Novinkám informaci v pondělí potvrdil šéf krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka

Článek

„Ano,“ přitakal Pospíšil na dotaz Novinek, zda je rozhodnuto, že se SPOLU v komunálních volbách zopakuje.

Odkazoval přitom na úterní tiskovou konferenci, kde strany představí obrysy předvolební spolupráce.

Lídr kandidátky a možný budoucí primátor hlavního města má být podle Pospíšila ale vybrán později. Od začátku se nicméně počítá s tím, že v případě vzniku koalice SPOLU obsadí post někdo z řad ODS jakožto nejsilnějšího subjektu.

Kdo s kým půjde? Pražská předvolební volenka se rozjela naplno

Domácí

 Výhodnější podmínky pro TOP 09 a KDU-ČSL

Podle informací Novinek si jak TOP 09, tak lidovci vyjednali výhodnější podmínky, než bylo ze strany ODS původně nabízeno. V „Memorandu o vytvoření koalice SPOLU“ byly prý upraveny počty tak, že každá ze stran má právo nominovat na kandidátku své nominanty v poměru 10:8:2 v pořadí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, oproti původnímu návrhu 7:4:1.

TOP 09 v posledních týdnech vyjednávala však nejen s ODS a lidovci, ale rovněž o pokračování spolupráce s hnutím STAN, jež mělo TOP 09 podle jejího krajského šéfa Petra Hlubučka nabídnout rovné zastoupení na kandidátní listině.

To ale strana nakonec odmítla, a STAN tak bude kandidovat samostatně.

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Komunální volby

Po volbách v roce 2018 složili v Praze koalici Piráti (13) v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem, hnutí Praha sobě (13) a Spojené síly pro Prahu (13), což je právě spojení TOP 09 (8), STAN (4) a KDU-ČSL (1). V opozici vedle vítězné ODS (14) zůstalo i hnutí ANO s 12 mandáty.

Vztahy v současné koalici dlouhodobě drhnou mimo jiné kvůli dopravní situaci v Praze. Terčem kritiky je přitom zejména pirátská část vedení spolu s Prahou sobě.

Očekává se proto, že se SPOLU a STAN pokusí složit vládu tentokrát bez nich. Vyjednávání se bude nicméně odvíjet od výsledku podzimních voleb.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

Reklama

Výběr článků

Načítám