Hlavní obsah

Společná obrana EU je reálná jako miss ČR v mé posteli, řekl Schwarzenberg k Zemanovi

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl, že by se pod všechna prezidentova přání podepsal, ale že jednotná zahraniční či obranná politika je zatím zcela nereálná. Schwarzenberg tak reagoval na ideu, kterou ve středu před poslanci Evropského parlamentu vyslovil prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Tak daleko vůbec nejsme. Viděli jsme to na Ukrajině. Ashtonka (šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová) tam sice byla, to je hezké a v pořádku, ale s plnou vážností jednat se začalo až tam dorazili ministři zahraničí Polska, Francie a Německa. To si musíme uvědomit,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že by čekal projev, ve kterém by se prezident dotkl dosažitelných cílů.

„Jak vždy říkám, můžu sice toužit po tom, že mi večer zavolá miss ČR a že spolu strávíme celou noc, o tom mohu mluvit, ale je to nepravděpodobné,“ poznamenal.

Místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek nepočítá s tím, že by si vláda vzala prezidentovy ideje za své. „To je názor prezidenta, vše ostatní je otázkou, jak zahraniční politiku vydefinuje vláda,“ řekl Právu Bartošek. Uznává ale, že Evropa potřebuje najít jasný směr a tím by mohla být federalizace. „Evropa se dostala do slepé uličky a hledá, jak dál pokračovat. A federace je jedna z možností, jak se k tomu postavit,“ poznamenal Bartošek.

Zeman ve Štrasburku prezentoval ideu, že evropská integrace by měla pokračovat  směrem k federalizaci a společnému prosazování zájmů ve výše uvedených oblastech, jako je zahraniční či obranná politika. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám