Hlavní obsah

Špidla zvažuje Němce na spravedlnost

Novinky, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla zvažuje podle informací Práva možnost dosadit na ministerstvo spravedlnosti místo odcházejícího Pavla Rychetského nynějšího unionistického ministra pro místní rozvoj, právníka Pavla Němce. Vede ho k tomu fakt, že ČSSD nemá žádného vhodného kandidáta. Místní rozvoj by pak logicky připadl ČSSD.

Foto: archiv festivalu

Ine Kafe revival

Článek

Původně měl být nástupcem Rychetského, který má odejít na Ústavní soud, předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Ten to ale odmítl. Podle zdrojů Práva proto začal Špidla promýšlet výměnu resortů s unionisty. Pavel Němec má totiž nejen odpovídající právní vzdělání, ale patří také k oblíbencům premiéra. Oceňuje na ministrovi pro místní rozvoj, že je pracovitý a na vládu chodí vždy dobře připraven.

Vydělal by několikrát

Na přesunu Němce by přitom Špidla vydělal hned několikrát. Němce a unionisty by si mohl zavázat, protože by jim dal prestižnější resort, a na druhou stranu by zklidnil vášně ve své straně, protože části Špidlových odpůrců se totiž od počátku koaliční vlády nezamlouvá, že ministerstvo pro místní rozvoj, které rozděluje nemalé finanční prostředky na různé projekty obcím i podnikatelům, patří unionistům.

Kriticky se k tomu vyjadřovali i tak politicky odlišní členové předsednictva ČSSD jako šéf ústecké krajské organizace Jaroslav Foldyna a předseda středočeské soc. dem. Richard Dolejš. První ještě donedávna patřil k Zemanovým věrným stoupencům, zatímco druhý se s expředsedou na stranických jednáních střetával a vždy patřil do blízkosti Stanislava Grosse.

V kuloárech ČSSD se hovoří o tom, že by mohl Němce nahradit soc. dem. poslanec Radko Martínek (47) z Moravské Třebové, původním povoláním středoškolský učitel. Ve Sněmovně vede výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

S unionisty zatím nikdo nejednal

Představitelé unie tvrdí, že s nimi zatím nikdo o eventuální výměně resortů nejednal. Na druhou stranu někteří připouštějí, že by jim to nebylo proti srsti. "Mohu vás ujistit, že ani se mnou, ani s Němcem o tom nikdo zatím nehovořil," řekl Právu vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš. Osobně si ale Mareš myslí, že by to bylo trochu zvláštní, kdyby měl odejít Němec na jiný resort ve chvíli, kdy se zabydlel na místním rozvoji a začínají za ním být vidět konkrétní výsledky práce.

Jiní unionisté v kuloárech říkají, že by se jim Němec na ministerstvu spravedlnosti docela zamlouval, i když by podle nich bylo škoda pustit ministerstvo pro místní rozvoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám