Hlavní obsah

Špidla souboj s Rusnokem ustál

– PRAHA
Novinky, Jitka Götzová, Oldřich Danda, Alexandr Mitrofanov

Staronovým předsedou České strany sociálně demokratické byl delegáty stranického sjezdu již v prvním kole zvolen Vladimír Špidla. Ke zvolení potřeboval získat podporu 273 delegátů, získal jich však o 26 více. Špidlův protikandidát - exministr Jiří Rusnok - získal 149 hlasů.

Článek

Funkci statutárního místopředsedy obhájil Stanislav Gross. Jako jediného kandidáta na tento post jej volilo 419 delegátů, čímž získal 77 procentní podporu. Místopředsedou pro řízení strany byl 392 hlasy zvolen Martin Starec, který tak ve funkci nahradí dosavadního místopředsedu Karla Kobese. Jeho protikandidátkou byla Jana Volfová. Svůj hlas jí odevzdalo 96 delegátů.

Na další místopředsednické funkce kandidují: Richard Falbr, Radmila Kleslová, Marie Součková, Miloslav Mrština, Zdeněk Škromach, Martin Tesařík a Lubomír Zaorálek.

Gross: Bude nutná inventura koaliční smlouvy

"Myslím si, že krokem číslo jedna, které bude muset vedení sociální demokracie po sjezdu udělat, je prokázat smysluplnost této stávající koalice, to znamená odpovědět na otázku jestli má nebo nemá smysl pro sociální demokracii v této koalici pokračovat," uvedl Gross ve svém nominačním projevu. Podle jeho mínění bude nutné prokázat, že tato koalice má smysl pro tuto zemi i pro sociální demokracii. "Myslím si, že bude zapotřebí udělat jakousi inventuru koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády," uvedl s tím, že bude nutné "velmi tvrdě" vyžadovat od koaličních partnerů a od celé vlády plnění toho, "co jsme všichni podepsali."

Rusnok již nehodlá kandidovat na žádnou funkci

O post předsedy nejsilnější vládní strany se přitom ještě odpoledne ucházeli čtyři zájemci. Kromě Vladimíra Špidly, který funkci obhajoval, a Jiřího Rusnoka, kandidovali Jana Volfová a Josef Dobrý. Ti se však později zřekli svých kandidatur ve prospěch Jiřího Rusnoka. Ten po prohraném souboji nehodlá stranu opustit. Uvedl však, že již nehodlá kandidovat na žádnou funkci ve straně.

Koalice rozhodnutí sjezdu uvítala

"Blahopřál jsem už staronovému předsedovi sociální demokracie," řekl dnes na dotaz Práva předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro zahraničí Cyril Svoboda. Věří, že soc. dem. vykročí správným směrem, neboť před koaliční vládou jsou velké úkoly. Rozhodnutí delegátů o potvrzení Špidly přívítal i předeseda US-DEU a vicepremiér Petr Mareš. "Je to dobrý signál a věřím, že vláda bude řešit úkoly, které před ní stojí," uvedl. - [celá zpráva]

Rusnok vyslechl přání desítek delegátů

"Vyslechl jsem názory i přání desítek delegátů, kteří mě vyzvali k tomu, abych nekončil kritické vystupování v této straně, ale abych vytvořil i určitou konkurenci při volbě předsedy," vysvětlil svoji nominaci Rusnok. Nejvíc mu prý vadí, že praktická politika ČSSD je nesrozumitelná. Víc jí jde o to, aby udržela nynější politické uspořádání, než aby řešila každodenní problémy, soudí exministr.

Lidovci i unionisté si koalice s ČSSD cení

V pražském Kongresovém centru pokračuje sjezd ČSSD druhým dnem. Na úvod druhého dne vystoupili se svými projevy před delegáty předsedové koaličních partnerů KDU-ČSL Cyril Svoboda a US-DEU Petr Mareš. Ti jsou toho názoru, že společný kabinet má před sebou klíčové úkoly, jejichž důležitost je pro Česko větší než problémy koaličního vládnutí.

Oba vyjádřili své přání, aby se současný stav ve vládě udržel. Zda svým vystoupením přesvědčili zaryté odpůrce vládní koalice z řad sociálních demokratů není prozatím jisté. Někteří členové ČSSD jsou totiž přesvědčeni, že současné rozložení sil neodpovídá výsledkům voleb.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda zmínil společnou demokratickou minulost sociálních a křesťanských demokratů, zdůraznil přitom sociální aspekt. Svoboda doufá, že bude "pokračovat politika této vlády, jako politika transparentní a otevřená."

Předseda unionistů Petr Mareš přiznal, že US-DEU si je vědoma problémů jaké má sociální demokracie s přítomností Unie svobody ve vládě. "Je to právě US-DEU, se kterou má sociální demokracie, jako se členem vlády, největší problém," řekl. Je však přesvědčen, že dosavadní společné vládnutí "stálo za to".

Foldyna: Úsilí US-DEU je pokus o přežití

"Úsilí US-DEU setrvat ve vládě, se dá formulovat jako pokus o její vlastní přežití. Jestli skončí v koalici, skončí i její existence," je přesvědčen předseda ústecké soc. dem. Jaroslav Foldyna. Superlativy šetřil i na adresu lidovců, když prohlásil, že jejich touha být ve vládě "je typický syndrom KDU-ČSL, být u toho s kýmkoli a za každou cenu."

Proti pokračování koaliční vlády nic nemá starosta Podsedic a poslanec Robert Kopecký za předpokladu, že si koaliční partneři podřídí "rozložení sil ve Sněmovně podle mandátů, a že si uvědomí, že tou nejsilnější stranou, která v té koalici je, je sociální demokracie."

Reklama

Související články

Najde ČSSD svou tvář?

Začíná sjezd, který sociální demokracii umožní jednoznačně se vyslovit k válce v Iráku. Zatím nám své stanovisko tato strana dluží. Mlžení, které v tak zásadní...

ČSSD nemá malé cíle

Česká sociální demokracie má za sebou od posledního sjezdu dva rušné roky. Uhájila čtyřleté trvání menšinového kabinetu, rozloučila se s opoziční smlouvou,...

Výběr článků

Načítám