Hlavní obsah

Špidlu čeká obhajoba křesla šéfa strany i vlády

Novinky, Alexandr Mitrovanov, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejsledovanější částí 31. sjezdu ČSSD, který proběhne ode dneška do neděle v pražském Kongresovém centru, bude bezpochyby volba předsedy a dalších členů nejvyššího vedení strany. Nebude-li znovu zvolen současný šéf soc. dem. i vlády Vladimír Špidla, dojde dříve nebo později také k ohrožení vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU.

Článek

To se však zdá jako nepravděpodobné, neboť Špidlovo původně vratké postavení se v posledních dnech upevnilo. Přestože ústecký krajský výkonný výbor soc. dem. vyzval prvního místopředsedu Stanislava Grosse, aby kandidoval na šéfa ČSSD, všechny krajské konference, včetně ústecké, nominovaly na tento post výlučně Špidlu.

Bude-li znovu zvolen, bude to zároveň znamenat zachování tříbarevné koaliční vlády, která je trnem v oku řadě soc. demokratů. Naopak, jestliže se Špidlovi nepodaří svou stranickou pozici obhájit, zavládne rovněž nejistota ohledně pokračování koalice.

Na funkci prvního místopředsedy má nominace pouze Stanislav Gross, na místopředsedu pro řízení kandiduje jen exposlanec Martin Starec. O křesla místopředsedů se budou ucházet nynější místopředsedové Zdeněk Škromach, Marie Součková, dále předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, senátor Richard Falbr, královéhradecký šéf soc. dem. Miloslav Mrština a olomoucký regionální šéf ČSSD a primátor Olomouce Martin Tesařík.

Podle stanov musí jednu místopředsednickou funkci obsadit žena. Nominace se uzavřou zítra. "Konečné nominace na předsedu a místopředsedu se potvrdí několik hodin před samotnými volbami," řekl Právu mluvčí ČSSD Jiří Hron. Je tedy možné, že se některé kandidatury vyhlásí přímo na sjezdu těsně před uzavřením nominací, což bude zítra odpoledne.

Například Součková minulou neděli prohlásila, že dostala nabídku, aby kandidovala na šéfku ČSSD, ale odmítla prozradit od koho. Sjezdu by se mělo zúčastnit 547 delegátů s hlasem rozhodujícím - to jsou ti, kteří budou volit nové vedení - a okolo stovky delegátů s hlasem poradním. Byl pozván i bývalý předseda a premiér Miloš Zeman, který však prohlásil, že nepřijede.

Falbr chce odsoudit akci USA v Iráku Kromě volby nového vedení budou delegáti projednávat situaci ve straně, mají schválit dlouhodobý program a budou pravděpodobně diskutovat o válce v Iráku, ke které navrhuje senátor Falbr přijmout odmítavé usnesení. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík k tomu řekl, že se zachová podle toho, jak bude formulováno.

"Doufám, že nezapomene (Falbr), že naši vojáci tam plní rozhodnutí parlamentu," řekl na dotaz Práva. "Byl bych samozřejmě šťastný, kdyby i postoj ČSSD podpořil stanovisko vlády a parlamentu a nebyl ostře negativní," řekl Tvrdík s tím, že v opačném případě by se soc. dem. zařadila na úroveň KSČM.

Případným tématem sjezdu by se mohlo stát i bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje ČSSD centrální spolupráci s KSČM. Úplné zrušení by chtěla prosadit krajská organizace z Vysočiny, ostatní jsou méně či více zdrženlivé. Špidla je pro zachování tohoto usnesení, protože si myslí, že by ČSSD neměla spolupracovat s KSČM, která se podle něj "koncipuje jako revoluční strana, uvažuje o rozsáhlém vyvlastňování a je proti EU".

Na podporu svého názoru nechal na sjezd vypracovat analýzu KSČM. S uštěpačnou poznámkou se den před sjezdem ozval místopředseda komunistů Miloslav Ransdorf: "Nadcházející sjezd ČSSD vytváří tak nepřehlednou skrumáž, že proti němu skládání Rubikovy kostky je dětskou hříčkou."

Sjezd by měl stát ČSSD přibližně 5 miliónů Kč, řekl Právu dosluhující místopředseda pro řízení Karel Kobes, který již na žádnou stranickou funkci nekandiduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám