Hlavní obsah

Špidla Rowlingové odpověděl, prezident Klaus asi do týdne

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odstupující premiér Vladimír Špidla již odpověděl britské spisovatelce Joanne Rowlingové, která ostře kritizovala používání klecových a síťových lůžek v českém zdravotnictví a sociálních ústavech. Prezident Klaus jí na dopis, který mu adresovala, odpoví zřejmě do týdne.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

"Pan prezident odpoví až bude mít dostatek informací tak, aby odpověď byla kvalifikovaná. Očekávám, že to bude do týdne. Pan prezident odpovídá všem, kdo mu napíší," sdělil Právu v úterý mluvčí prezidenta republiky Petr Hájek. Dodal, že prezident se snaží odpovědět vždy tak, "aby to nebylo formální bez ohledu na to, jde-li o slavnou spisovatelku nebo o neznámého člověka."

Skandál kolem klecových a síťových lůžek vypukl minulý měsíc, kdy reportáž o jejich používání v ústavu pro mentálně postižené v Rábech na Pardubicku zveřejnil britský list The Sunday Times. Vzápětí se do něj vložila autorka bestsellerů o čarodějnickém učni Harry Potterovi Joanna Rowlingová, která napsala dopis řadě českých činitelů především prezidentovi a předsedovi vlády. V nich označila léčení v klecích a síťových lůžkách za mučení.

Pod tlakem z ciziny ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi klecová lůžka ve zdravotnictví okamžitě zrušil a jejich zrušení připravuje v sociální oblasti i ministr Škromach, ale až v příštím roce. Kubinyiho za unáhlený krok Klaus pokáral a označil jeho rozhodnutí za "laciné gesto".

Šidla odmítl kritiku

Vladimír Šidla ve svém dopise Joanne Rowlingové odmítl, že by "česká medicína a psychiatrie nebyla srovnatelná s jinými vyspělými státy" .V dopise píše, že "v žádném případě nelze hovořit o mučení nebo držení lidí v klecích". Spisovatelce vysvětlil, že "na těchto (klecových a síťových) lůžkách jsou pacienti jen po dobu nezbytně nutnou pro zvládnutí akutního stavu. Tomuto prostředku se někdy dává přednost před zvýšenými dávkami medikace."

Šidla dále vyčísluje, co všechno už Parlament a vláda udělaly pro to, aby se používání takových lůžek zamezilo nebo omezilo na opravdu nejnutnější dobu. Připomenul, že psychiatrická zařízení jsou postupně vybavována speciálními místnostmi, která slouží k ochraně proti možnému poranění neklidných pacientů.

Uvedl i fakt, že ve zdravotnictví klecová lůžka ministr Kubinyi zrušil. V závěru Rowlingovou ujišťuje, že "jako každý moderní stát si Česká republika uvědomuje, že díky rozvoji nových metod a terapii je možné dále zvyšovat kvalitu života psychiatrických pacientů a mentálně postižených a v tomto duchu jsme odhodláni postupovat i nadále."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám