Hlavní obsah

Prezident označil zrušení klecových lůžek za laciné

PRAHA

Prezident Václav Klaus po středečním setkání s ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim označil zrušení klecových lůžek za laciné gesto, kterým je znepokojen. Ministra si pozval na Hrad a bude o něm chtít, aby mu své rozhodnutí vysvětlil.

Foto: Město Bohumín

Na frekventovaném železničním přejezdu v Ostravské ulici přibyla nově stopka.

Článek

"Prezident republiky projevil velké znepokojení nad unáhleným krokem ministra," informoval ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Podle mínění hlavy státu ministr vyšel vstříc nezodpovědným a populistickým atakům.

Klaus je přesvědčen, že problém tak vážný nemůže být řešen vytrháváním věcí z kontextu a lacinými gesty. Je potřeba nalézt komplexní řešení. Na čtvteční 15. hodinu proto na Hrad sezval odborníky ze zdravotnictví.

.: ANKETA
Souhlasíte s názorem prezidenta, že zrušení klecových lůžek bylo laciné gesto?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Kubinyi, ještě než měli novináři k dispozici toto prohlášení, se ani slůvkem nezmínil o této kritice prezidenta republiky. Podle jeho názoru je vláčení České republiky na mezinárodním fóru je pro něj nepřijatelné, a proto se rozhodl klecová lůžka zrušit.

Na otázku, kolik to bude stát, protože pro neklidné pacienty musí být připraveny samostatné místnosti a rovněž musí být rozšířen personál, který se o ně bude starat, řekl, že neví. Po chvilce dodal, že zhruba tři až pět miliónů korun, protože těchto lůžek je ve zdravotnických zařízeních na psychiatrických odděleních už velmi málo.

Síťová lůžka ale i nadále zatím zůstanou a budou řešena v rámci mezinárodní úpravy v celé Evropské unii.

Mezinárodní nevládní organizace Centrum advokacie duševně nemocných (MDAC) loni kritizovala užívání klecových a síťových lůžek v psychiatrických léčebnách ČR, Slovenska, Slovinska a Maďarska. Letos v květnu se ke kritice připojila organizace Amnesty International a tento měsíc i britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s názorem prezidenta, že zrušení klecových lůžek bylo laciné gesto?
Ano
94,3 %
Ne
5,7 %
Celkem hlasovalo 7729 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám