Hlavní obsah

Soudkyně odročila Kinského spor o pozemky na Děčínsku

DĚČÍN

Děčínský okresní soud zatím nerozhodl o žalobě Františka Oldřicha Kinského, který se domáhá majetku v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku. Od obce požaduje některé cesty, pozemky a hlavně restauraci na vrcholu Jedlové hory. Soudkyně své rozhodnutí odložila až na 2. října.

Foto: Kateřina Konečná

"Mrtvá kapela" během svého vystoupení

Článek

Vedení Jiřetína pod Jedlovou je ale odhodláno o majetek bojovat. "Ve hře je v tuto chvíli 12 pozemků, které začnou být velice zajímavé ve chvíli, kdy se Jiřetín stává velmi atraktivní turistickou oblastí. A vůbec nejzajímavější je pozemek na vrcholu hory Jedlová, na němž stojí velice hezká restaurace, kterou jsme převzali v roce 91. Nyní nám na vrchol Jedlové a do restaurace chodí ročně až 40 tisíc lidí," řekl Českému rozhlasu před zahájením soudního líčení starosta Jiřetína a senátor Jan Zoser.

Podle něj může v případě něúspěchu obce vyvstat problém, kdo uhradí soukromému podnikateli několikamiliónovou investici do rekonstrukce restaurace. Podle starosty by to musel být Kinský nebo stát.

Spor mezi Jiřetínem a Kinským rozhoduje soudkyně Jana Havlová. Už počátkem července měla projednat žalobu Kinského na vydání zámečku Tokáň nedaleko Jetřichovic. Kvůli své nemoci ale přeložila jednání na 24. září.

Kinský požaduje i polovinu Českého Švýcarska

Na Děčínsku požaduje Kinský například od Národního parku České Švýcarsko 4000 hektarů půdy, tedy zhruba polovinu rozlohy parku.

Advokát Kinského Jaroslav Čapek podal u různých soudů 157 žalob na majetek v hodnotě přibližně 40 miliard korun. Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci s nacisty.

Čapek ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale jeho tehdy nezletilý syn František Oldřich. Některé ze sporů již Kinský vyhrál, například u kladenského okresního soudu ale se svými žalobami zatím neuspěl.

Reklama

Související články

Účastníci schůzky u Klause vyzvali k jednotě

Nejvyšší ústavní činitelé na středečním večerním jednání u prezidenta Václava Klause na Pražském hradě vyzvali politickou reprezentaci k jednotě a k zachování...

Kinský neplatí soudní poplatky

František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny, jejíž majetek byl zabaven po válce na základě Benešových dekretů, nezaplatil všechny soudní poplatky...

Kinský ve sporu o majetek utrpěl porážku

Ani s jednou majetkovou žalobou neuspěl u kladenského soudu František Oldřich Kinský. Soud postupně zamítl čtyři jeho žádosti o vrácení nemovitostí, které jsou...

Výběr článků

Načítám