Hlavní obsah

Kinský ve sporu o majetek utrpěl porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO

Ani s jednou majetkovou žalobou neuspěl u kladenského soudu František Oldřich Kinský. Soud postupně zamítl čtyři jeho žádosti o vrácení nemovitostí, které jsou v majetku obcí Jarpice a Šlapanice, zlonické firmy Kahos a cukrovaru ve Velvarech.

Foto: archiv Miss Junior

Soutěžící musely porotě ukázat, jaké charisma je v nich ukryto.

Článek

Kladenský soud opřel ve všech případech své rozhodnutí o takzvanou výdržbu, tedy o to, že majetek vlastní obě obce i firma Kahos již déle než deset let a při jeho správě prokázaly dobrý úmysl.

Podle soudu platí, že nemovitosti patří tomu, kdo je vlastnil po dobu posledních deseti let s dobrým úmyslem.

Právní zástupce Kinského Jaroslav Čapek se neztotožnil s názorem soudkyně Hany Homolové v případě prvních dvou žalob, jež se týkaly nemovitostí v majetku obcí Jarpice a Šlapanice. Kvůli těmto dvěma žalobám se chce obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Zatím ale není rozhodnut, zda se na tento soud obrátí i kvůli zbývajícím dvěma žalobám, jež se týkaly pozemků firmy Kahos a cukrovaru Velvary.

Kinský požadoval vrácení cest, lesů, pozemků a některých dalších objektů. V případě firmy Kahos mu šlo o sedm parcel o celkové výměře přes 20 000 metrů čtverečních. Žaloba na cukrovar Velvary se týkala pozemku o ploše 10 000 metrů čtverečních.

Potomek šlechtického rodu Kinských žádá navrácení nemovitostí, které byly jeho rodině zabaveny v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Podle právních zástupců však advokát Kinského Jaroslav Čapek požaduje navrácení i majetku, který šlechtickému rodu nikdy nepatřil, nebo mu byl zabaven v rámci pozemkové reformy z roku 1922.

Kinský: Nechci zrušení Benešových dekretů

Kinský již získal asi 1,5 hektaru pozemků v obci Újezd u Chocně. Pravomocný rozsudek padl na Okresním soudu v Ústí nad Orlicí na konci letošního června. Rozhodnutí tohoto soudu rozpoutalo bouřlivou debatu mezi politiky, kteří hledají cestu, jak zamezit prolomení Benešových dekretů.

Kinský nehodlá podanými žalobami způsobit zrušení takzvaných Benešových dekretů. Podle vlastních slov pouze napadl neplatnost zabavení majetku. "Bylo mi přiznáno 1,5 hektaru pozemků, kaple a národní park o rozloze 48 hektarů," řekl Kinský v rozhovoru pro rakouský list Die Presse k dosavadnímu výsledku svých žalob. Zdůrazňuje, že vůbec nechce zrušit Benešovy dekrety, dokonce se na ně odvolává. "V případě rozhodnutí namířených proti mně byly udělány chyby. V Benešových dekretech se říká: Pokud jsou dotčeni nezletilí, musí stát ustanovit poručníka. To se nestalo, a to dělá konfiskaci podle českého práva neplatnou," poznamenal Kinský.

František Oldřich Kinský žije od svých čtyř let v Argentině a do České republiky jezdí v posledních letech nejčastěji kvůli žalobám. V roce 2001 získal české občanství. Na podzim oslaví 67 let, za manželku má polskou šlechtičnu a bydlí s ní v Buenos Aires. V rozhovoru pro anglický Prague Post uvedl, že by rád žil v Praze na Staroměstském náměstí v paláci Kinských.

František Oldřich Kinský - další šlechtic žádá rodový majetek
Zatím získal
:. část pozemků v Újezdu u Chocně
:. část pozemků v Běstovicích
:. část pozemků ve Skořenicích
:. kapli ve Veltrusech
:. hájenku, rybník, bývalou oboru a park v Bošíně na Choceňsku
Mj. požaduje
:. zámek v Chocni, park, činžovní domy v Husově ulici, zahradnictví, bývalý obecní špitál a pozemky
:. 50 hektarů lesa na Rakovnicku
:. nemovitosti v Jarpicích, Šlapanicích a Zlonicích na Kladensku
:. lovecký zámek Tokáň u České Kamenice

Reklama

Související témata:

Související články

Kinský vyhrál první spor o majetek

Restituce majetku potomků rodu Kinských zřejmě vstupuje do rozhodující fáze. 66letý František Oldřich Kinský totiž definitivně vyhrál první soudní spor...

Obce nemají peníze - Kinští vyhrávají soudy

Obce, s nimiž vede vlastnické spory František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny Kinských, které byl po válce na základě Benešových dekretů konfiskován...

Výběr článků

Načítám