Hlavní obsah

Soud zrušil rozhodnutí vlády o regulaci restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek vyhověl návrhu na zrušení aktuálně platných omezení v restauracích, hernách a kasinech, který podal advokát Adam Černý. Po víkendu vstupuje v platnost nové opatření, které je však v základních rysech totožné. Momentálně jsou otevřené pouze restaurační zahrádky. Zásah soudu vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Česku se 17. května 2021 rozvolnila část protikoronavirových opatření. Lidé mohli na zahrádky a venkovní sezení kaváren a restaurací.

Článek

Návrh k NSS podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. Černý se jednání osobně nezúčastnil, zástupce ministerstva zdravotnictví opatření hájil.

Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Soud zrušil zákaz prodeje ve večerkách, opět chybělo odůvodnění

Domácí

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle NSS pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám