Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby policistu Vokála viněného z vyzrazení razie v kauze Vidkun

Obvodní soud pro Prahu 5 ve středu zprostil obžaloby bývalého kriminalistu Luďka Vokála, který byl viněn ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun. Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Vokál si pro případné odvolání ponechal lhůtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Luděk Vokál u soudu (snímek z 20. září 2018)

Článek

Olomoucká korupční kauza Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky.

Bývalému elitnímu detektivovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hrozilo až pět let vězení, státní zástupce pro něj navrhoval podmíněný trest a zákaz činnosti.

„V žádném případě se neprokázalo, že by obžalovaný sděloval detaily plánované akce policie tak, jak uvádí obžaloba,” uvedla soudkyně Jana Humeni. Z výpovědí svědků z řad Vokálových bývalých kolegů podle soudkyně jednoznačně vyplynulo, že se u nich detektiv o kauze Vidkun neinformoval ať už před začátkem akce, nebo v jejím průběhu.

Podezřelá komunikace

Obžaloba tvrdí, že Vokál prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude zasahovat v kauze Vidkun. Brzy ráno mu podle státního zástupce Michala Muravského zaslal prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.” Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani Arifoviče nejde.

Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany ÚOOZ, mu Vokál podle obžaloby odpověděl: „Asi ne, s tím dotyčným jsi se stýkal okrajově a posledních pár let asi vůbec.” Přes jejich manželky pak prostřednictvím aplikace podnikateli vzkázal, o koho se policie v kauze zajímá, údajně zmínil tehdejšího hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Vokálová manželka u soudu uvedla, že se informace dozvěděla z médií.

Vokálův advokát Radek Šmerda ve středu v závěrečné řeči uvedl, že se komunikace mezi jeho klientem a podnikatelem týkala toho, zda tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta zůstane ve funkci. Šlachta u soudu také vypovídal, mimo jiné řekl že Arifoviče zná také, a to z doby, kdy pracoval jako řadový detektiv.

Vokál ve středu v závěrečné řeči uvedl, že jeho stíhání mělo být prostředkem k tomu, jak Šlachtu i ÚOOZ zlikvidovat. Trestní řízení podle něj nemělo oporu v důkazech a provázely je procesní chyby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robert Šlachta přichází na jednání komise

„Tak je to i v těch dalších věcech, víc k tomu říkat nebudu,” řekl Vokál novinářům po vyhlášení rozhodnutí. Někdejší kriminalista figuruje společně s Arifovičem v dalším případu. Detektiv údajně v letech 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. Ve věci dosud o podání obžaloby rozhodnuto nebylo.

V kauze Vidkun bylo vyšetřování skončeno loni v listopadu, obvinění se nyní seznamují se spisem, až poté může policie učinit další kroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám