Hlavní obsah

Soud o omezení Redlovy svéprávnosti: Onemocnění je trvalého rázu, nelze jej vyléčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Blíže neupřesněné psychické onemocnění, kterým trpí obviněný zlínský podnikatel Michal Redl (48), je trvalého rázu a nelze jej vyléčit. S tímto konstatováním rozhodl Okresní soud Plzeň-město o prodloužení omezení Redlovy svéprávnosti o dalších pět let.

Policie přivezla na jednání o vazbě Michala RedlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zároveň mu ale soud navýšil měsíční disponibilní částku ze stávajících 75 tisíc na 100 tisíc korun.

Vyplývá to z písemného znění rozsudku z 13. května, jehož anonymizovanou kopii má Právo k dispozici.

Podle popisu Redlova chování ze znaleckého posudku, který soud cituje, je pravděpodobné, že mu byla diagnostikována maniodepresivní porucha.

Ministerstvo prověří postup soudu i znalců u omezení Redlovy svéprávnosti

Krimi

„Léčbou lze korigovat projevy onemocnění v případě střídání fází. V případě posuzovaného, pokud by došlo k (začerněno – zřejmě „manické fázi“, pozn. red.), posuzovaný je zvýšeně aktivní, má zvýšené sebevědomí a má sklony k tomu činit neuvážená jednání, která by jej mohla poškodit,“ napsala znalkyně.

Doplnila, že v případě druhé fáze, tedy zřejmě té depresivní, se může v souvislosti se zvýšenou aktivitou projevit i agresivita, jež může být namířena i proti němu samému.

Mohlo by dojít až k sebevraždným sklonům

Redl je pak prý apatický a mohlo by údajně dojít k tomu, že případnou třetí osobou by mohl být zneužit, pokud by mu předložila nějaké listiny, které by v této fázi podepsal.

„Tyto listiny by pak mohly působit i poškození jeho samého, a v tomto případě (začerněno – poz. red.) by to mohlo vyústit až k sebevražedným sklonům,“ citoval soud z posudku.

Soud se podle rozsudku plně ztotožnil se znaleckým posudkem psychiatričky z plzeňské polikliniky Agel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Závěry znaleckého posudku znalkyně obhájila před soudem. Z její výpovědi bylo zjištěno, že k vyšetření posuzovaného došlo v ordinaci na Poliklinice Agel. Kontakt s posuzovaným se podařilo navázat, velmi dobře spolupracoval,“ uvedl dále soud.

Doplnil, že ze znaleckého posudku bylo zjištěno, že zmíněná duševní choroba probíhá ve fázích a výrazně ovlivňuje kvantitativně náladu, myšlení a jednání Redla.

Znalkyně se podle soudu domnívá, že je schopný korigovat své jednání a činit určitá jednání.

„Dále sdělila, že v případě tohoto onemocnění postižená osoba není schopna rozeznat blížící se ataku onemocnění. Na tu reaguje spíše okolí,“ napsala soudkyně Jana Tlustá, která o Redlově další budoucnosti rozhodovala.

Hnutí vrací a bude vracet statisíce od lidí kolem Redla

Domácí

Doplnila, že podle posudku Redl ani v minulosti neprojevil žádnou agresivitu vůči svým dětem, spíše ji namířil sám proti sobě.

„Znalkyně se domnívá, že posuzovaný i přes své onemocnění, pokud zde není relaps, je schopen výkonu rodičovské odpovědnosti. Posuzovaný při vyšetření hovořil o dětech i z předchozího vztahu velmi hezky,“ přiblížil soud.

Redl je nově schopen hospodařit se 100 tisíci

K navýšení částky na 100 tisíc korun pak doplnil, že podle znalkyně je Redl schopen hospodařit s takovými penězi, pokud není v některé z fází své nemoci.

„V případě ataky onemocnění není posuzovaný schopen podepisovat žádné smlouvy,“ dodala podle rozsudku znalkyně.

Podle Redlovy partnerky její přítel dodržuje nastavenou medikaci od svého lékaře a hezky se stará o obě společné děti.

Inspekce prověřuje policistu, který pomáhal skupině kolem Redla

Krimi

Za celou dobu více než třicetiměsíčního soužití prý nezaznamenala v chování partnera nějakou blížící se ataku jeho onemocnění, ani to, že by „měl snahu pořizovat nějaké věci nad rámec limitu nebo že by si chtěl pořídit něco, na co by se mu finančních prostředků nedostávalo“.

Když nastává manická fáze, raději nic neřeší

Co se týká jeho onemocnění, příznaky onemocnění nebo zhoršení stavu u sebe již rozpozná.

„Pokud se cítí unaven, že by se mohla dostavit depresivní fáze, tak si navýší po dohodě s lékařem medikaci a odpočívá. V případě, že by mohla nastat manická fáze, tak raději nic neřeší,” stojí dále v posudku.

Pokud se týká rodičovské zodpovědnosti Redla, má ji vůči pěti dětem. Se svou současnou partnerkou budou řešit ještě určení otcovství k nejmladšímu dítěti.

Očima Saši Mitrofanova: Všechno je jinak aneb Předem připraven, lépe vyzbrojen

Komentáře

Z provedeného dokazování nevyplynulo, že by rodiče byli v konfliktu při řešení otázek týkajících se nezletilých dětí.

„Nezletilé děti mají své matky a nebylo prokázáno, že by došlo ke konfliktu mezi rodiči při výkonu rodičovské zodpovědnosti. Soud proto neshledal důvody, aby byla rodičovská odpovědnost Redla jakýmkoliv způsobem omezována,” stojí v posudku.

Právník: Soud by měl zhodnotit revizi rozhodnutí

Podle právníka, který si nepřál být v souvislosti s kauzou jmenován, by nyní měl plzeňský soud z úřední povinnosti zhodnotit nové informace ohledně Redla a zjišťovat, zda není důvod pro revizi rozhodnutí.

„Podnět k revizi může podat kdokoliv, ale soud tak může, či dokonce musí, učinit sám. Informace, které jsou ohledně této osoby nyní k dispozici, v době svého rozhodnutí soud evidentně neměl,“ uvedl.

Pokud by se následně ukázalo, že znalecké posudky neodpovídají nově zjištěným skutečnostem, může soud požádat o posudek nového znalce či znalecký ústav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám