Hlavní obsah

Souboj ve Sněmovně. Šéfové klubů kvůli obstrukcím SPD drží služby

• Aktualizováno

Poslanci stran vládní koalice v úterý ve Sněmovně reagovali na zdržovací taktiku hnutí SPD vytvořením zvláštních služeb, které mají zajistit, aby v sále byl vždy dostatečný počet zákonodárců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN pro případ, že se opozice pokusí smést jednání o novele pandemického zákona ze stolu. Šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný čeká, že se budou opakovat pokusy o přerušení schůze.

Poslanec Marek Výborný žádá o přerušení schůzeVideo: psp.cz

 
Článek

Už během dne se pokusil jednání zmařit předseda klubu SPD Radim Fiala, který navrhl přerušení jednání ve chvíli, kdy nebylo jisté, že je v sále dostatek vládních poslanců.

„Koalice musí být usnášeníschopná, čili musíme mít stále ve Sněmovně dostatek poslanců podle počtů, který bude na tabuli. Samozřejmě jsme připraveni poslancům umožnit alespoň nějaký krátký odpočinek v kancelářích,“ řekl Výborný Novinkám.

Z toho důvodu vytvořili podle něj šéfové klubů SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN „služby“, které hlídají, zda je vždy přítomen dostatečný počet koaličních poslanců, aby zvládl případné opoziční pokusy na smetení schůze.

SPD „opozičním okénkem“ zablokovala jednání Sněmovny

Domácí

Výborný připomněl odpolední situaci, kdy šéf klubu SPD Fiala navrhl přerušení schůze, ačkoliv lhůtu neupřesnil. Vzhledem k tomu, že se současně konalo jednání Bezpečnostní rady státu, nebylo jisté, zda je na místě koaliční většina.

Situaci na poslední chvíli pro vládu zachránil právě Výborný, který velmi pomalým tempem načetl protinávrh na přerušení na pouhé tři minuty, a poslanci se tak stihli do sálu vrátit.

Klička omezení řečnické doby na Okamuru a Fialu neplatí

Zároveň byla již na návrh Výborného také omezena doba, po kterou mohou řadoví poslanci vystupovat u řečnického pultíku na dvakrát pět minut.

FOTO: Odpůrci pandemického zákona pokračují v protestech

Domácí

Na šéfa poslanců SPD Radima Fialu ani na další řečníky s přednostním právem se ale omezení nevztahuje. Předseda SPD Tomio Okamura předtím řečnil před poslanci přes tři hodiny.

V kuloárech proto koluje i varianta, že se Okamura s Fialou, jejichž doba proslovu není omezena, pokusí dlouhými projevy prodloužit jednání až do sedmé hodiny ranní. Výborný připustil, že o možnosti také slyšel. „Nemůžeme s tím udělat vůbec nic. Přednostní práva nemůžeme omezit,“ řekl a dodal: „Trpělivost!“

Podle daného scénáře by si poté zástupci SPD vzali dvě hodiny pauzu na poradu klubu, a jednání by tak skončilo devátou hodinou ranní. „To nenastane. Není možné ten bod tímhle způsobem obstruovat,“ věří lidovec.

Jednání by se proto mohlo táhnout i více dní.

Týden zmaru. Opozice stále blokuje parlament

Domácí

Sněmovna se kvůli avizovaným obstrukcím SPD zatím nedostala k hlasování o tom, zda stav legislativní nouze trvá. Následně má hlasovat o samotném programu schůze, jehož jediným bodem je právě pandemická novela. Závěrečné hlasování má patřit právě jejímu schválení.

Reklama

Výběr článků

Načítám