Hlavní obsah

Sokol získal příslib hlasů i od US-DEU

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po lidovcích a soc. dem. získal Jan Sokol na své cestě na Pražský hrad také jednomyslnou podporu unionistů. Po odchodu z jejich poslaneckého klubu nepřímo uštědřil políček ČSSD. Prohlásil totiž, že mu zákonodárci US-DEU, na rozdíl od ČSSD, kladli vážné otázky a neřešili pseudoproblémy.

Foto: Dana Smrčková
Článek

"Tady jsme konečně mluvili o vážných věcech. O problémech této společnosti, ne o pseudoproblémech," řekl Sokol novinářům. Na dotaz, zda tedy soc. dem. kladli pseudodotazy, pouze podotkl: "V té věcnosti to bylo rozlišné od včerejška."

ČSSD se Sokolem ve středu diskutovala za zavřenými dveřmi. Známé jsou však výhrady některých poslanců této strany např. vůči Sokolovým vstřícným gestům na adresu sudetských Němců, odmítavému stanovisku k interrupcím, či obhajobě školného na vysokých školách.

Zahraniční politika

Unionisté se ho například ptali, zda podporuje občanskou společnost a trvale udržitelný rozvoj nebo na postoj k zahraniční politice. Ve svém projevu Sokol mj. ujistil, že nemíní zasahovat do politiky vlády a parlamentu s výjimkou krize, kterou ale v současnosti nevidí.

V zahraniční politice jsou podle Sokola na prvním místě proevropské postoje, ale hned na druhém transatlantické vztahy. "Žádnou z těchto priorit nesmíme pustit z ruky," uvedl Sokol. Svá rozhodnutí by podle svých slov vždy konzultoval s vládou.

Problematické zákony by se podle Sokola měly řešit dřív, než projdou vládou a parlamentem. Scházel by se proto s parlamentními skupinami a po dohodě i s premiérem.

Nemám auto ani řidičák, říká Sokol

V závěru se optal ministr Vladimír Mlynář, zda se dá očekávat, že se na Sokola objeví v médiích nějaké hříchy a připomněl neúspěšného kandidáta z první volby Jaroslava Bureše a též jistou dobu zvažovaného Otakara Motejla. Na ně vyšlo najevo, že v minulosti přejeli chodce. "Už se mě na to ptali Špidla se Škromachem. Nemám auto, ani řidičský průkaz," odpověděl Sokol a s nadsázkou dodal, že byl označen za ideálního kandidáta.

Po skončení jednání klubu novinářům řekl, že útoky očekává. "Ta pomluva může být zcela vymyšlená a vlastně člověk proti ní nemůže mít žádnou obranu. Když o vás někdo řekne, že jste zastřelil babičku nebo otrávil vnoučka, tak co můžete dělat?"

Šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl na dotaz novinářů ujistil, že Sokol získal hlasy všech deseti poslanců US-DEU a ti jej hodlají podporovat ve všech kolech. Platí to podle Kühnla i v případě, že se v prvním kole ukáže nejednotnost soc. dem.

Reklama

Související články

Vedení ČSSD otevřelo cestu na Hrad Sokolovi

Předsednictvo sociální demokracie v sobotu na dopoledním jednání podpořilo nominaci vysokoškolského profesora Jana Sokola jako kandidáta vládní koalice...

Sokola podpořili i poslanci ČSSD

Filozof Jan Sokol se na společném jednání poslaneckého a senátního klubu soc. dem. dočkal podpory a stal se kanditátem ČSSD na post hlavy státu. Předtím...

Výběr článků

Načítám