Hlavní obsah

Sokol u komunistů neuspěl

Novinky, Jitka Götzová
PRAHA

Ani po hodinové návštěvě nepřesvědčil prezidentský kandidát vládní koalice Jan Sokol komunistické poslance a senátory, že by ho měli v pátek v hlasování podpořit. Jak sám řekl, mohl by nějaké jejich hlasy získat, ale šéf komunistů Miroslav Grebeníček něco takového téměř vyloučil.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Sokol se ještě individuálně schází s některými poslanci ČSSD. V úterý se po jednání na klubu ČSSD sešel s exministrem životního prostředí Milošem Kužvartem. Bývalý ministr životního prostředí pak sice novinářům řekl, že schůzka byla zajímavá a týkala se třeba církevních restitucí, ale na dotaz, zda dá Sokolovi hlas, neodpověděl.

Po jednání s klubem ČSSD Sokol prohlásil, že má z návštěvy velmi dobrý pocit a věří v podporu poslanců ČSSD. Martínek uvedl, že dnešní debata byla ve srovnání s diskusí před týdnem více orientována na budoucnost. Urban dodal, že sociální demokraté se zajímali například o to, jak bude Sokol vystupovat ve vztahu k hospodářské sféře či jak si představuje výkon své funkce.

U komunistů neuspěl

"Jde o Sokolovo celkové vidění světa, které je diametrálně odlišné od našeho. U nás nemá vůbec žádnou šanci získat podporu," řekl na dotaz Práva předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Podle něj si Sokol před váhajícími zákonodárci KSČM "definitivně zavřel dveře" svými názory v sobotním rozhovoru pro Právo. Kromě postojů k sudetským Němcům, církvím a registrovanému partnerství mu komunisté vyčítají, že v minulosti podpořil lustrační zákon, na základě kterého pokračuje "politické" pronásledování občanů. O tom, zda bude jednání klubu otevřené novinářům, není ještě jasné.

Kromě už zmíněných výhrad k tomuto kandidátovi lze očekávat, že padnou dotazy k minulosti Sokolovy rodiny. Něco už naznačil v nedělní diskusi Špona v TV Prima místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf, byl však přerušen moderátorkou. "... Je třeba se podívat na prezidentské kandidáty z hlediska tedy, řekl bych, i toho, zda jejich postoje mají nějakou souvislost, dejme tomu, s rodinným zázemím...," prohlásil v televizní debatě.

Grebeníček podle svých slov tuší, co měl jeho místopředseda na mysli. "Naznačil mi určitá rezidua z konce druhé světové války. Jsem však velmi ostražitý. Nemyslím, že by se mechanicky mělo přenášet něco z otce na syna," prohlásil Grebeníček.

Někteří spíš pro Klause

I když někteří komunisté před časem ještě připouštěli, že by snížili kvórum při hlasování, tato varianta již padla. Nevěří totiž, že Sokol bude mít podporu celé vládní koalice. "Na to bych osobně nikdy nešel. Považoval bych za nezodpovědné, aby byl tak dán prostor Janu Sokolovi," prohlásil Grebeníček s tím, že by to "neustáli" před svými voliči a sympatizanty.

Zároveň připustil, že Václav Klaus může získat pár hlasů komunistů. "Těm, kteří tvrdí, že lepší řešení na Hradě je čestný předseda ODS, to já nevyvracím," přiznal Grebeníček situaci v klubu. Klaus je KSČM blízký názory především k EU, na řešení situace kolem Iráku a shodují se v postoji k církvím a odsunu Němců.

Reklama

Výběr článků

Načítám