Hlavní obsah

Sociální demokraty děsí zneužití stranického referenda

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Jen pár desítek hodin před pátečním oficiálním startem vnitrostranického referenda zavládly mezi mnohými členy sociální demokracie vážné obavy. Podle některých totiž hrozí, že se vedením vysněný partajní plebiscit stane spíš kladivem na ty straníky, kteří se referenda z nejrůznějších důvodů nezúčastní, a mohou tak být snadno označeni za tzv. mrtvé duše. Druzí se zase strachují, aby si předseda strany Bohuslav Sobotka nedal nakonec vlastní gól.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák

Článek

Někteří stoupenci šéfa ČSSD totiž tvrdí, že nejen kvůli těmto obavám, ale i možnému bojkotu ze strany Sobotkových odpůrců, a také kvůli nevhodnému termínu konání referenda, nelze vyloučit malou účast.

Pokud by byla nižší než 25 procent, tak bude plebiscit neplatný. A to, co podle nich Sobotka plánoval jako svou kampaň před březnovým stranickým sjezdem, kde hodlá obhajovat funkci, se naopak obrátí v případě blamáže proti němu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nedůvěra členů je velká,“ řekl Právu jeden z vlivných členů ústředního výkonného výboru strany, který nechtěl být jmenován, aby nebyl nařčen z neloajality. Podle něj nervozitu části členské základny vzbuzuje způsob, jak má referendum probíhat.

Odpovídat má 23 tisíc členů

„Hodně to ve straně rezonuje, mnozí se bojí, že slibovaná anonymita hlasování může být porušena,“ dodal.

Už v pátek se chystá Lidový dům rozeslat všem 22 577 členům strany obálky, v nichž nebude jen hlasovací lístek se třemi schválenými otázkami, ale také tzv. verifikační lístek, který má osvědčit, že dotyčný člen skutečně hlasoval.

Může to být použito jako bič proti těm, kteří nepřijdou, a dostanou nálepku mrtvých duší
zdroj Práva z vedení ČSSD

Odpovídat by měli na otázky, zda souhlasí s tím, aby o podobě kandidátek rozhodovali všichni členové strany v daném volebním obvodě, zda by mělo být alespoň 40 procent všech kandidátů do krajských a sněmovních voleb opačného pohlaví a zda by měla soc. dem. zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí.

Jenže věc má háček: členové strany dostanou dokumenty jako doručenou zásilku, kterou si musejí vyzvednout na poště. Pokud tak neučiní, zásilka se podle pravidel vrací odesílateli, čímž Lidový dům snadno zjistí, kdo se účastnil plebiscitu a kdo ho ignoroval. Čas na odpověď mají do konce července.

Bojkot od haškovců

„Může to být použito jako bič proti těm, kteří nepřijdou, a dostanou nálepku mrtvých duší,“ řekl Právu zmíněný zdroj.

K tomu dodal, že referendum nejspíš budou bojkotovat lidé blízcí jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi, kterým se nepodařilo na květnovém jednání výkonného výboru prostřednictvím poslance Jeronýma Tejce rozšířit okruh otázek o další dvě týkající se zdanění církevních restitucí a zavedení sektorové daně pro firmy.

Pokud se ukáže, že je to členům jedno, pak si těžko mohou stěžovat, že mají jen omezené možnosti mluvit do sestavování kandidátek
Bohuslav Sobotka

Tejc krátce na to oznámil, že zvažuje na březnovém sjezdu kandidaturu do vedení strany. Právu ve středu ale odmítl sdělit, zda je ochoten vyzvat Sobotku v souboji o předsednický post, anebo se pokusí zaútočit na funkci místopředsedy soc. dem.

Sobotka mírní obavy

Sobotkovi stoupenci tvrdí, že i malá účast v referendu může být pro předsedu problém. Kromě toho poukazují na fakt, že pokud se většina účastníků referenda kladně vysloví k otázce, podle které budou o sestavování volebních kandidátek rozhodovat všichni členové strany v daném volebním obvodě, ztratí vedení soc. dem. vliv na podobu listin a zvítězit mohou opět různí kmotři, kteří se svá místa „koupí“.

Sobotka nechtěl účast odhadovat, podle něj nejde o povinnost. „Je to velká příležitost k tomu, aby se členská základna vyjádřila. Pokud se ukáže, že je to členům jedno, pak si těžko mohou stěžovat, že členská základna má jen omezené možnosti mluvit do sestavování kandidátek,“ řekl Právu na dotaz, zda se nebojí malé účasti, a tím pádem oslabení své pozice před sjezdem.

Sobotka ale rozhodně odmítá, že by byla prolomena anonymita při hlasování a že by někdo měl mít kvůli neúčasti problém. I když všichni členové dostanou dvě obálky, kde v jedné bude verifikační lístek a v druhé hlasovací lístek, nebude možné ztotožnit jejich obsah.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

„Je to absolutně vyloučeno,“ prohlásil Sobotka s tím, že ve volební komisi, která bude obálky třídit, má každá krajská organizace své dva zástupce, kteří budou v první fázi rozdělovat verifikační a odpovědní obálky a teprve poté je rozlepí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám