Hlavní obsah

Sociální demokraté, komunisté i VV Rusnokovu vládu podpoří

Novinky, jov, rsk
Aktualizováno

Politické grémium i předsednictvo ČSSD schválily v úterý kompromisní návrh předsedy strany Bohuslava Sobotky k postupu vůči vládě Jiřího Rusnoka. Politický klub strany přijal večer závazné stanovisko, podle kterého všichni poslanci ČSSD budou hlasovat pro důvěru vládě. Rusnoka podpoří také KSČM a VV. Dohromady mají 91 poslanců, což k záchraně vlády stačit nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání poslaneckého klubu a předsednictva ČSSD. Na snímku zleva Michal Hašek a Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc.

Článek

„Předsednictvo ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb,“ uvádí se v návrhu předloženém Sobotkou.

Předsednictvo návrh později odpoledne jednomyslně schválilo, stejně tak poslanecký klub, který přijal závazné stanovisko. Poslanci tak budou ve středu hlasovat jednotně.

Sociální demokracie ale nevydala bianco šek, chce podporovat pouze takové kroky vlády, které budou v souladu se stranickým programem. Vládu Jiřího Rusnoka považuje ČSSD za vládu přechodnou, která by měla překlenout období do předčasných voleb a řešit pouze neodkladné kroky týkající se správy země.

Chceme předčasné volby a změnu ústavy

ČSSD zároveň nadále trvá na uspořádání předčasných voleb. „Poslanci ČSSD navrhnou či podpoří hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby se volby mohly uskutečnit ještě do konce roku 2013, pokud bude reálná možnost získat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny potřebné množství hlasů,“ píše se v návrhu usnesení s tím, že Sobotka má zahájit jednání na toto téma se všemi parlamentními stranami.

ČSSD také chce zahájit jednání o změnách ústavy v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta. ČSSD chce prosadit stanovení lhůt pro jednotlivé pokusy o sestavení vlády, zpřesnění postupu prezidenta při jmenování vlády po volbách a jmenování členů bankovní rady ČNB v součinnosti alespoň dvou ústavních institucí. Změny se pokusí prosadit ještě v tomto volebním období.

Sobotka ustoupil

Sobotka návrhem usnesení ustoupil ze své původní pozice, kdy nechtěl Rusnokově vládě vyslovit podporu. Nakonec tak nepředložil svůj návrh, aby poslanci ČSSD ve středu při hlasování o důvěře opustili jednací sál Sněmovny. Takový krok by znemožnil úspěch kabinetu. Naopak první místopředseda sociální demokracie Michal Hašek prosazoval, aby poslanci důvěru vládě vyslovili. [celá zpráva]

Rusnok předpokládá, že jeho tým ve Sněmovně získá až 97 hlasů, což by mu podle jeho vyjádření mělo stačit. [celá zpráva]

Pro KSČM i VV

Rusnokovu vládu jednomyslně podpoří i poslanci KSČM. Novinkám to sdělil zdroj ze společného jednání stranického výkonného výboru a poslaneckého klubu.

O podporu vlády v úterý komunisty osobně požádal premiér Rusnok. Výkonný výbor KSČM pak poslancům doporučil jednotně kabinet podpořit. Vláda by podle KSČM měla dovést ČR k předčasným volbám v co nejkratším termínu. V usnesení komunisté uvedli, že chtějí zabránit návratu bývalé pravicové vlády k moci. Věří, že při středečním rozhodování Sněmovny „zvítězí zdravý rozum“.

S podporou 11členého klubu Věcí veřejných může Rusnok rovněž počítat. Oznámila to na tiskové konferenci šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. [celá zpráva]

Pokud se tedy ve středu dostaví do Sněmovny všichni poslanci ČSSD, KSČM a VV a dodrží usnesení vedení svých stran, bude mít Rusnok jistých 91 hlasů. To ale Rusnokově vládě zřejmě stačit nebude.

ČSSD má pochvalu od Babáka

Postoj ČSSD uvítal místopředseda Věcí veřejných Michal Babák. Podle něj také VV pracují s variantou, že vyslovení důvěry Rusnokově vládě povede k předčasným volbám do dvou až tří měsíců.

„To ale bude záležet na Miroslavu Kalouskovi a TOP 09, jestli zvednou ruku pro rozpuštění Sněmovny. Usnesení soc. dem. také vypovídá o situaci ve straně, kdy haškovsko-zemanovská frakce posiluje a naopak ta sobotkovská oslabuje,“ řekl Právu.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil prohlásil, že ho rozhodnutí ČSSD nepřekvapuje. „Tušil jsem, že se po tlaku Miloše Zemana ČSSD podvolí. Je to velká prohra Bohuslava Sobotky,” řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám