Hlavní obsah

Chovejme se jako chlapi, odmítl Hašek Sobotkův plán opustit Sněmovnu

• Aktualizováno
Novinky, jov, ch

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka navrhne poslancům své strany, aby při středečním hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustili jednací sál Sněmovny. V důsledku by to znamenalo, že kabinet důvěru nedostane. Návrh ostře odmítl druhý muž ČSSD Michal Hašek, proti je i šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Michal Hašek, Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD v Ostravě.

Článek

„Ano, je to jedna z možností, o níž budeme zítra jednat. Navrhl jsem ji už před časem,“ uvedl Sobotka v pondělí na dotaz Novinek, zda navrhne v úterý, kdy se v ČSSD bude rozhodovat o postoji poslanců k Rusnokově vládě, odchod ze sálu při hlasování o důvěře.

Pokud by se tak skutečně 54 poslanců sociální demokracie zachovalo, Rusnokova vláda nemá žádnou šanci důvěru získat. Svou převahu by v takovém případě uplatnily ODS a TOP 09, které deklarují, že aktivně kabinet nepodpoří.

Sobotkův návrh v pondělí velmi ostře odmítl první místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Měli bychom se chovat jako chlapi, sedět v sále a zvednout ruku pro nebo proti,“ řekl Hašek. Dodal, že chce politiku sociální demokracie srozumitelnou pro lidi: „Buď ano - ano nebo ne - ne“.

Sobotka narazil i u předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce. Ten nejprve sice uvedl, že budou jistě diskutovány všechny varianty, ale osobně se postavil proti názoru šéfa strany. „Osobně se přikláním spíše k aktivní podpoře,“ potvrdil své stanovisko, že chce Rusnokově vládě dát důvěru.

Nejednotné mládí ČSSD

Situace není jednoznačná ani u Mladých sociálních demokratů (MSD), jejichž vedení minulý týden vydalo stanovisko proti Rusnokově vládě. Jak se v pondělí ukázalo, předseda MSD Lukáš Kaucký se při hlasování o tomto postoji zdržel. „To hlasování nebylo úplně jednomyslné, hlasování jsem se zdržel,“ řekl Novinkám Kaucký. [celá zpráva]

Zdůraznil ale, že bude ctít většinový názor vedení MSD a v úterý na jednání ČSSD bude prezentovat schválené usnesení. Osobně se ale domnívá, že odmítnutí podpory Rusnokově vládě by poškodilo ČSSD v očích voličů. „Můj názor je takový, že mám vůči této vládě řadu výhrad, ale na druhou stranu si uvědomuji, že pokud ji nepodpoříme, bude problém takové stanovisko obhájit před voliči ČSSD,“ uvedl Kaucký.

Jihočeši chtějí vládu podpořit

Podporu Rusnokovi v pondělí deklarovali i jihočeští poslanci ČSSD. Právu to potvrdilo nezávisle na sobě několik zdrojů po pondělním odpoledním jednání krajského výkonného výboru.

„Ano je tomu tak. Současně  vzešel i návrh, aby poslanci napříč politickým spektrem podpořili návrh ČSSD k rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb,“ řekl Právu jeden z účastníků jednání, který se ale nepřál být jmenován, neboť oficiální stanovisko Jihočechů přednese až v úterý na jednání předsednictva ČSSD krajský šéf, hejtman Jiří Zimola.

Ten na dotaz Práva uvedl, že diskuse byla dlouhá a místy bouřlivá, že je ale s jejím průběhem spokojen, stejně jako s přijatým usnesením. „Více nebudu naše rozhodnutí komentovat,“ uvedl Zimola, který patří mezi stoupence 1. místopředsedy a šéfa Asociace krajů ČR Haška. Ta v pondělí dopoledne deklarovala podporu Rusnokově vládě a vyzvala poslance, aby jí vyslovili důvěru. [celá zpráva]

KSČM: Není to rozumné

Sobotka narazil i u další levicové parlamentní strany - u KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip dal jasně najevo, že návrh, aby poslanci ČSSD opustili při hlasování o důvěře sál, nepovažuje vůbec za rozumný. „Považuji to za věc, která se za současné politické situace výrazně nehodí,“ poznamenal v pondělí Filip.

Reklama

Související články

Hašek má jasno, spojencem ČSSD je Zeman

První místopředseda ČSSD Michal Hašek se před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka domnívá, že jeho strana stojí na dějinné křižovatce. V rozhovoru pro...

Výběr článků

Načítám