Hlavní obsah

Sobotka zpražil Okamuru: Nedovolíme měnit ústavu referendem

Právo, rsk

Představy, že by občané v referendu mohli změnit volební systém, prosadit úřad silného prezidenta po vzoru USA nebo zrušit Senát, vláda ČSSD, ANO a lidovců nepodpoří. V dopise lídrovi Úsvitu přímé demokracie Tomiu Okamurovi, který má Právo k dispozici, to v úterý napsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Okamura dříve nabídl Sobotkovi a předsedům dalších koaličních stran podporu při hlasování o důvěře vládě výměnou za to, že kabinet bude prosazovat obecné referendum, jak je navrhuje hnutí Úsvit. Vzhledem k tomu, že koalice to odmítla, poslanci Úsvitu při hlasování odejdou ze sálu.

Sobotka Okamuru odkázal na koaliční smlouvu, v níž je podle premiéra jasně řečeno, že bude stanoven okruh nepřípustných otázek.

„K takovým nepřípustným otázkám budou patřit nepochybně například změna ústavního pořádku České republiky nebo omezení ochrany základních lidských práv a svobod. Přezkoumatelnost ústavnosti otázky pro referendum Ústavním soudem považuji za samozřejmost. O konkrétní podobě návrhu ústavního zákona o obecném referendu povede vláda debatu se všemi stranami zastoupenými v parlamentu ČR,“ napsal Sobotka.

Okamura by ústavu v referendu měnil

Okamura přitom požaduje obecné referendum bez výjimek, které by se mohlo týkat i ústavy.

„Otázka pro referendum nesmí směřovat ke změně podstatných náležitostí demokratického právního státu, jakož i ke zrušení nebo omezení ústavně zaručených základních práv a svobod, nebo k rozhodnutí, které by bylo v rozporu se závazky, jež pro ČR vyplývají z mezinárodního práva, nebo k zásahu do výkonu moci soudní,“ vyjmenoval již dříve Okamura omezení, na která by přistoupil. O změně ústavy se nezmínil.

Sobotka napsal, že v případě počtu lidí, kteří by mohli pomocí petice vyvolat referendum, by počet podpisů měl být stanoven tak, aby plebiscit nebyl fakticky znemožněn, ale zároveň aby počtem podpisů byla vyjádřena důležitost konkrétní otázky. Premiér počítá se stanovením hranice pro platnost referenda.

Okamura chce, aby hranice pro vyvolání referenda nebyla vyšší než 100 tisíc podpisů a aby hlasování bylo platné bez ohledu na počet občanů, kteří se v něm vyjádří.

Reklama

Výběr článků

Načítám