Hlavní obsah

Sobotka vyzval Kalouska kvůli fackám na ulici k rezignaci

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek ve Sněmovně pohoršoval nad hrubnutím politické kultury. Nelíbilo se mu, že dolní komora v poslední době řeší ostré výroky, které zaznívají na jejím plénu, a svolává disciplinární řízení, zatímco člen vlády před budovou Sněmovny beztrestně může fackovat své kritiky. Podle něj by měl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) rezignovat, anebo by jej měl premiér Petr Nečas (ODS) odvolat.

Článek

„Byly tady zvažovány ostré výroky, jestli to nepoškozuje Poslaneckou sněmovnu a politickou kulturu v naší zemi. Do slušné politické kultury nepatří členové vlády, ministři, kteří fackují občany na chodníku. Jakou pověst a autoritu může mít vláda, jejíž ministr zfackuje občana po cestě na jednání vlády?“ ptal se Sobotka.

Šéf soc. dem. se zejména podivoval, že premiér na incident rázně nereagoval. Nelíbí se mu, že Nečas Kalouskovo jednání neodsoudil, nedistancoval se od něj a nevyvodil patřičné závěry. „Premiér jen žertoval na téma pedagogických schopností svého ministra,“ zalitoval Sobotka a deklaroval výzvy ČSSD, aby Kalousek rezignoval, případně aby jej premiér odvolal.

Sobotka zdůraznil, že každý z poslanců musí čelit vulgárním i velmi hrubým útokům, ale reagovat na ně fyzickým násilím nelze. Sám ví, o čem mluví. Loni při volební kampani mu dal přiopilý muž ránu pěstí do tváře, což útočník vysvětlil tím, že se mu nelíbilo někdejší Sobotkovo hospodaření na ministerstvu financí.

Ministr financí se ve středu při přesunu ze Sněmovny na jednání vlády dostal do konfliktu s občanem, který na něj začal křičet, že je zloděj a že bude viset. Kalousek přiznal, že zhruba 22letého „drzého spratka“ zfackoval, a jelikož proti tomu protestoval, přidal mu ještě jednu sadu políčků. Kalousek k tomu řekl, že to nebylo poprvé, ani naposled. [celá zpráva]

Incidentem se zabývá i policie. [celá zpráva]

Zaorálek: V Ostravě by si vyslechl jiné věci než na Malé Straně

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) posléze doplnil svého šéfa s tím, že Kalousek se nemůže divit, když mu někdo nadává. Například obce na Ostravsku jsou zamořeny puchem z dosud nesanovaných ropných lagun, roste zde nezaměstnanost kvalifikovaných lidí a kriminalita narůstá zejména kvůli nedostatku policistů, burácel ve Sněmovně Zaorálek. „Ať si jde vyslechnout lidi z těchto obcí! To by slyšel ještě jiné věci, než na Malé Straně,“ řekl Zaorálek.

Sociální demokraté chtěli ve čtvrtek zahájit mimořádnou schůzi Sněmovny, ale po 2,5hodinové přestřelce mezi Nečasem a opozicí koalice svou většinou zamítla program schůze a zamezila tak jejímu konání.

ČSSD chtěla probírat nákupy vojenských dopravních letounů CASA, zakázku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na vymáhání pohledávek, majetkové poměry exministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka a požadavek na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kvůli kauze Promopro.

Navržené body pro mimořádné jednání Sněmovny
Nákup čtyř dopravních letounů CASA C-295 bývá označován za předražený, ministerstvo obrany je pořídilo bez výběrového řízení. Letouny navíc nesplňovaly požadavky na dostatečnou ochranu a dosud neprošly uživatelskými zkouškami.
Zakázku Všeobecné zdravotní pojišťovny za 108 milionů na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků vyhrála advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.
Ve Vondrově případě ČSSD poukazuje na to, že premiér Petr Nečas (ODS) dosud nevyhověl červnové žádosti sněmovny o jeho odvolání. Usnesení ale nebylo pro předsedu vlády závazné.
U Řebíčka, který na sebe upozornil v poslední době nákupem fotbalového klubu Slavia Praha, upozorňují sociální demokraté na jeho údajně podivné zbohatnutí. Exministr spoluvlastnil firmu Viamont, která prý v době Řebíčkova působení ve vládě Mirka Topolánka (ODS) získala od státu miliardové zakázky.

Anketa

Myslíte si, že byl měl Miroslav Kalousek kvůli zbití mladíka odstoupit?
Ano, ministr si nesmí nic takového dovolit
22 %
Ne, jeho reakce jako napadeného člověka je adekvátní
78 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62906 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám