Hlavní obsah

Sobotka se pokusí přesvědčit Camerona, aby kývl na prodej L-159 Iráku

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce s britským premiérem Davidem Cameronem jednat mimo jiné o prodeji nepotřebných letounů L-159 do Iráku. Česko prý doufá, že by Cameron mohl během páteční návštěvy Prahy stáhnout britské veto, které prodej blokuje. Informoval o tom Český rozhlas.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Letoun Aero L-159 Alca Armády ČR

Článek

Irák chce koupit patnáct letounů, které hodlá použít v bojích s takzvaným Islámským státem. Britům ale vadí, že je v letadlech namontovaný britský výstražný radarový systém RWR.

Varuje pilota v případě, že ho zaměří radar nepřítele. Británie se obává, že tuto technologii získají teroristé, a chce ji proto z letadel odstranit. Irák ale letouny bez RWR nechce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Britský premiér David Cameron

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám