Hlavní obsah

Sobotka s Hamáčkem odhalí v Kongresu USA Havlovu bustu

Právo, KOV

Vyvrcholením stovky českých zahraničních vzpomínkových akcí k 25. výročí pádu železné opony bude ceremoniál v americkém Kapitolu: 19. listopadu premiér Bohuslav Sobotka a šéf Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) tu odhalí bustu Václava Havla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel

Článek

Potvrdil to v pondělí na tiskové konferenci v Praze šéf diplomacie Lubomír Zaorálek s tím, že Havel bude po Lájosi Kossuthovi, Winstonu Churchillovi a Raoulu Wallenbergovi teprve čtvrtým cizincem, kterému se dostane takové pocty. Na konferenci o Havlově odkazu promluví exministryně zahraničí Madeleine Albrightová a ze záznamu exprezident Georg W. Bush.

Při pořádání série akcí česká diplomacie spolupracuje se zastupitelskými úřady dalších států, zejména SR, Polska a Maďarska. Na kulturních programech se podílejí přední české soubory a významní umělci včetně České filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem či zpěvačka Marta Kubišová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Například ve Vídni se uskuteční přehlídka českého filmu, v Oxfordu bude předána veřejnosti Havlova lavička, Varšavu čeká konference o Hrabalovi, v Sydney se sejdou čtenáři se spisovatelem Jáchymem Topolem, výstavu Rok 1989 očima fotografů uvidí Káhira.

Reklama

Výběr článků

Načítám