Hlavní obsah

Sobotka: Nesouhlasím se Zemanem, Ukrajina má právo volby

Právo, Michael Švec, Jeruzalém
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu odmítl slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že by se Ukrajina měla vydat cestou finlandizace, tedy vzdát se části své suverenity ve prospěch Ruska. Předseda vlády to řekl v rozhovoru pro Právo během návštěvy Izraele.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka podotkl, že členství Kyjeva v Severoatlantické alianci, před nímž Moskva důrazně varuje, se nyní neřeší. Ukrajinci ale podle něj mají právo rozhodovat o své budoucnosti sami bez zásahů zvenčí.

„Především platí, že členství Ukrajiny v NATO není na pořadu dne. Ví to jak ukrajinská vláda, tak i členské země Aliance. Ukrajina není na členství v NATO připravena,“ podotkl Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nicméně to, jestli Ukrajina bude, nebo nebude členem NATO, jestli bude, nebo nebude v budoucnosti členem EU, musí být jejím rozhodnutím. Ukrajina má právo, aby se o své budoucnosti rozhodovala sama na základě vůle občanů a stanovisek nezávisle zvolené reprezentace,“ zdůraznil premiér.

Ukrajinci se rozhodnou sami

„V tomto směru nemohu souhlasit s doporučením pana prezidenta, protože finlandizace je něco jiného. Finlandizace znamená, že uznáme Ukrajinu jako sféru vlivu Ruska a akceptujeme fakt, že o její budoucnosti nebudou rozhodovat ukrajinští občané, ale jiné země, zejména Rusko,“ doplnil. „Zejména tento přístup byl důvodem pro politické změny, k nimž na Ukrajině došlo v souvislosti s debatou o uzavření asociační dohody – jestli Ukrajina má, nebo nemá právo suverénně rozhodnout o tom, jestli dohodu s EU uzavře,“ dodal premiér s odkazem na proevropské protesty, které vedly k pádu prezidenta Viktora Janukovyče.

„Členství Ukrajiny v NATO není aktuální otázkou, která by se měla řešit v letošním, příštím nebo přespříštím roce, ale není možné jí upřít právo, aby o své budoucnosti rozhodla jako suverénní stát,“ shrnul premiér.

Zeman v úterý při návštěvě Kazachstánu uvedl, že souhlasí s názory, podle nichž by se Ukrajina neměla stát členem NATO. Naopak by podle něj měla by projít takzvanou finlandizací, což je s ohledem na poválečný vztah Finska a Sovětského svazu chápáno jako podřízení zahraniční politiky jinému státu se zachováním vlastní svrchovanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman doporučuje Ukrajině finlandizaci

Prezident Miloš Zeman si nemyslí, že by se Ukrajina měla v budoucnu stát členem Severoatlantické aliance (NATO). Podle jeho názoru by měla být neutrálním...

Výběr článků

Načítám