Hlavní obsah

Sobotka navrhne Paroubkovi stranický plat

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politické grémium ČSSD se bude zabývat otázkou, zda vyplácet šéfovi strany Jiřímu Paroubkovi mzdu za jeho předsedání soc. dem. Chystá se to navrhnout první místopředseda Bohuslav Sobotka.

Článek

"Jsem pro, aby ČSSD stanovila svému předsedovi přiměřený plat. Plat předsedovi koneckonců vyplácela i ODS. Politickému grémiu to navrhnu v nejbližších dnech," sdělil v úterý Právu Sobotka.

Kdyby soc. dem. okopírovali praxi dříve opoziční ODS, mohl by Paroubkův plat dosáhnout úrovně šéfa poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška, tedy zhruba 98 tisíc korun základu (bez náhrad) hrubého. "Navrhnu plat, který současně dorovná příjem," přiblížil Sobotka.

Hrubý plat řadového poslance, jímž je i Paroubek, činí 61 tisíc korun měsíčně bez paušálů. Aby se Paroubek dostal na Haškovu úroveň, musel by každý měsíc od stranické kasy dostávat asi dalších 37 tisíc korun hrubého.

"Pokud neexistuje konsensus koalice a opozice o důstojné roli předsedy největší opoziční strany, pak je věcí ČSSD zajistit svému předsedovi důstojné podmínky pro politickou práci. Já s tím nemám problém," reagoval pro Právo Hašek.

Sedm dní v týdnu

Paroubek věc nechtěl komentovat, jen řekl, že v soc. dem. žádný plat nepobírá. "Opakuju, já nepobírám žádný plat za práci, kterou vykonávám sedm dní v týdnu, a často 12, 14, 16 hodin denně," řekl Právu.

Minulý týden Paroubek doložil, že mu Sněmovna jako poslanci i s náhradami měsíčně posílá přes 77 tisíc korun čistého (základ plus náhrady). Mirek Topolánek si nyní jako premiér přijde měsíčně na 164 900 korun. V období, kdy přestal být senátorem a neměl žádnou ústavní funkci, dostával od ODS jako předseda měsíční gáži na úrovni tehdejšího šéfa poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého, čili bez náhrad zhruba 90 tisíc korun před zdaněním.

Nejlépe odměňovaným aktivním politikem ČSSD je šéf Sněmovny Miloslav Vlček, který si měsíčně přijde bez náhrad na stejnou sumu jako premiér.

Spekulace, že by ho v křesle dolní komory parlamentu nahradil Paroubek, se zatím ukázaly jako liché. "Nemáme na to zatím dost hlasů," zopakoval v úterý Vlček.

Volební manažer Jaroslav Tvrdík Právu řekl, že před třemi týdny na jednání grémia ČSSD s krajskými předsedy požádal o koupi aut "pro zabezpečení výjezdů místopředsedů a členů stínové vlády". A to bylo schváleno s ohledem na krajské a senátní volby 2008. Lidový dům se obrátí na Škodovku, aby od ní na leasing pořídili asi tři superby nebo octavie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám