Hlavní obsah

Sobotka: ČR nadále odmítá kvóty, přerozdělování může skončit blamáží

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval odmítavý postoj ČR vůči uprchlickým kvótám. ČR i nadále prosazuje řešení příčin migrační krize a chce, aby se EU dohodla na návratové politice pro ekonomické uprchlíky. Premiér to řekl v úterý před odletem ministra Milana Chovance (ČSSD) na jednání šéfů vnitra EU kvůli migrační krizi. Sobotka bude v Bruselu jednat ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Potvrzuji, že ministr vnitra i já jednoznačně odmítneme snahu zavádět trvalý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků a povinné kvóty,“ zdůraznil Sobotka s tím, že i kdyby došlo ke snaze k přehlasování zemí odmítající kvóty, systém reálně nezačne fungovat a může to skončit velkou blamáží. „Nejsou nástroje, jak udržet uprchlíky v zemích, kde nechtějí být,“ dodal premiér.

Odmítání kvót je podle šéfa kabinetu trvalou součástí pozice ČR, pro zahraniční partnery to tedy není překvapení.

V rámci debaty chce Sobotka i Chovanec dosáhnout toho, aby se EU přestala zabývat kvótami a zaměřila se na příčiny. „Klíčová je ochrana hranice schengenského prostoru, záchyt a registrace migrantů ihned po vstupu do EU a společné operace. Klíčovou roli by měla hrát agentura Frontex,“ řekl Sobotka.

Dodal, že důležité je zajistit monitoring a třídění uprchlíků a ekonomických migrantů. V rámci Evropy by měla být také sjednocena azylová politika.

Kritika ze západu

V pondělí znovu odmítli kvóty i ministři zahraničí Visegrádské čtyřky. Lubomír Zaorálek (ČSSD) se shodl se svým lucemburským protějškem Jeanem Asselbornem, že je v Evropě potřeba najít společný kompromis. [celá zpráva]

Odmítání kvót kritizují někteří západní politici. Ozývají se i hlasy, že takový postoj by měl mít vliv na rozdělování peněz z fondů EU.

Proti tomu se však Sobotka ostře ohradil. „Není možné, aby byly evropské fondy používány jako nátlakový prostředek. Nelze spojovat evropské prostředky jako něco, čím se bude vynucovat společný postoj,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám