Hlavní obsah

Sobotka by Ratha rád dostal na jednání mandátového a imunitního výboru

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath by měl dostat příležitost se osobně hájit před mandátovým a imunitním výborem Sněmovny. Je o tom přesvědčen předseda výboru a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Bude se proto snažit dojednat s orgány činnými v trestním řízení, aby obviněnému poslanci umožnili se jednání výboru zúčastnit.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath (vlevo) a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD)

Článek

„Vzhledem k obvyklé praxi, kdy je dána možnost poslanci či poslankyni, aby se osobně obhájili na jednání mandátového a imunitního výboru a pak i Sněmovny, bych považoval za vhodné, aby se David Rath mohl účastnit jednání výboru. A uvítal bych, kdyby to bylo  již na jednání v úterý, na kdy výbor svolám. Tak, abychom si mohli vyslechnout jeho stanovisko. Uvítal bych, kdyby to mohlo být již v úterý,“ řekl Sobotka Právu.

Sobotka se již seznámil s obsahem dokumentů, které policie poslala do Sněmovny a které v zalepené obálce postoupila předsedkyně komory Miroslava Němcová (ODS) předsedovi výboru. Již během středečního odpoledne si materiály budou moci přečíst i ostatní členové mandátového a imunitního výboru.

Měl by odejít, zopakoval Sobotka

Rathův stranický šéf Sobotka je přesvědčen, že by se měl poslanec vzdát všech svých stranických i veřejných funkcí. „Platí, že by se měl hájit mimo politiku. To obvinění je příliš závažné na to, aby poškozovalo soc. dem. v následujících dnech a týdnech,“ prohlásil Sobotka.

Podle něho by ani mandátový a imunitní výbor ani Poslanecká sněmovna v případě tak závažného obvinění neměly nahrazovat soud a poslanec by neměl dostat příležitost skrývat se za poslaneckou imunitu.

„Doporučím proto klubu ČSSD, aby hlasoval pro zbavení imunity v této věci a tím potvrdil rozhodnutí předsedkyně Němcové. Nemůžeme riskovat důvěru veřejnosti a znemožnit, aby bylo možné se dobrat pravdy v této věci. Je i v zájmu poslance Ratha, aby se všechny skutečnosti prokázaly jak během policejního vyšetřování, tak i během soudního líčení. Nebylo by v jeho zájmu, aby tomu Sněmovna zabránila tím, že by jej nezbavila imunity,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám