Hlavní obsah

Sněmovna smetla školné na vysokých školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejné vysoké školy nezískají možnost vybírat školné za řádné studium. Navrhovali to pravicoví senátoři v novele vysokoškolského zákona, Sněmovna ji ale podle očekávání ve čtvrtek odmítla hlasy poslanců ČSSD, KSČM a také většiny lidovců.

Foto: archiv SŠPU

Echo - časopis studentů z průmyslovky v Hodoníně - nejinspirativnější elektronický středoškolský časopis roku 2017

Článek

Vysoké školy se tak zatím nedočkají ani dalších změn, jimiž chtěli autoři novely usnadnit jejich činnost. Školné mělo podle novely záviset na výši státem poukazované částky na studenta, nyní by představovalo maximálně 9000 korun ročně.

Veřejné vysoké školy by při počtu asi 228 000 studentů mohly dostat navíc 623 miliónů až 1,87 miliardy korun. Škola by byla povinna 30 procent těchto peněz věnovat na sociální stipendia.

"Jsme samozřejmě zklamáni rozhodnutím levicové části Sněmovny. Přestože tento návrh představoval spíše určitý první krok ke skutečné transformaci vysokého školství, po jeho schválení by bylo možné do návrhu implantovat některá zlepšení," říká předseda sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Walter Bartoš (ODS).

Podle jeho slov s neschválením návrhu "padá možnost odpovědnějšího přístupu škol i studentů ke studiu".

Anketa

Souhlasíte se zavedením školného na veřejných vysokých školách?
Ano
37,8 %
Ne
62,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám