Hlavní obsah

Sněmovna schválila novelu, která má zjednodušit veřejné zakázky

Praha

Sněmovna schválila novelu zákona o veřejných zakázkách, která má zjednodušit jejich zadávání. Má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Karla Šlechtová na jednání Sněmovny

Článek

Poslanci odmítli návrhy sněmovních výborů zvýšit limit na zadávání víceprací na zakázkách v jednacím řízení bez uveřejnění z nynějších 20 procent na 50 procent. Odmítli také, aby se zakázky na právní služby zadávaly bez soutěže. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová k návrhu na zvýšení limitu na vícepráce zaujala neutrální postoj s tím, že toto zvýšení bude obsahovat nový zákon o zakázkách, který chce předložit poslancům do konce příštího roku.

Zásadně s tím nesouhlasil Jan Farský (TOP 09 a Starostové) a označil to za otevření vrat pro korupci. „Zvýšení limitu pro vícepráce až na 50 procent je úprava s obrovským korupčním potenciálem,” varovala také Hospodářská komora v tiskové zprávě.

Neprošly další návrhy

Neprošel ani návrh hospodářského výboru, aby se nemusely vypisovat zakázky na právní služby. Šlechtová s tím zásadně nesouhlasila. Právní služby podle ní bude také řešit nový zákon.

Poslanci neschválili ani další návrh hospodářského výboru na rozšíření tzv. in-house výjimky. Ten by podle Šlechtové umožnil, aby jedno ministerstvo mohlo zadávat zakázky přes podřízené organizace jiného ministerstva. S tímto rozšířením nesouhlasila a upozorňovala, že by nebylo možné zakázky kontrolovat, a navíc to není v souladu s evropskou směrnicí.

Poslanci naopak souhlasili s tím, aby v případě elektronických aukcí posuzovala hodnoticí aukce nabídkové ceny i po jejím ukončení, například zda není nepřiměřeně nízká.

Poslanec KSČM Leo Luzar uspěl se svým návrhem, aby zájemci o zakázky mohli předkládat vysokoškolské diplomy i v latině. Zdůvodnil to tím, že Univerzita Karlova vydává absolventům diplomy v latině a podle jeho zkušeností už se stalo, že zadavatel požadoval překlad diplomů do češtiny.

Rozšiřuje dílčí hodnoticí kritéria

Ministerstvo pro místní rozvoj chce rozšířením hodnoticích kritérií potlačit praxi zadávat zakázky nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií.

Novela také rozšiřuje dílčí hodnoticí kritéria použitelná k výběru ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Zadavatel bude moci jako jedno z dílčích hodnoticích kritérií využít hodnocení organizace, kvalifikace a zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky. Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky.

Změna zákona má i urychlit případná řízení u antimonopolního úřadu. Stanoví například, že pokud chce někdo zpochybnit zakázku u antimonopolního úřadu, bude muset skládat kauci až deset miliónů korun. Dosud byla horní hranice dva milióny korun.

Poslanci také rozhodli, že účinnost této novely nastane jejím vyhlášením místo původně navrhovaného 1. ledna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám